General južnoafričke policije krio Darka Šarića?

Šarićevo ime se posljednjih dana ponovo pojavilo u medijima Južne Afrike, a vezano za sumnje u povezanost organizovanog kriminala, policije i tužilaštva
7 komentar(a)
Ažurirano: 28.05.2012. 16:26h

Policijski general južnoafričke policije Mark Hankel u centru je afere koja trenutno potresa Južnoafričku Republiku i to zbog sumnje da je sa saradnicima skrivao Darka Šarića, pljevaljskog narko-bosa.

Prema pisanju tamošnjih medija, Šarić se u ovoj državi pojavio početkom 2011. da bi sada bilo otkriveno da je sve vrijeme bio pod zaštitom visokih zvaničnika policije.

Kako prenosi Blic, oni se sada terete i da su uništili dokumentaciju o praćenju Šarićevog kretanja, kao i da su pljevaljskom narko-bosu nedavno omogućili da se iz Bedfordvjua tajno preseli u Pretoriju na sigurnu lokaciju.

Početkom februara zvaničnici Južnoafričke Republike su prvi put objavili da postoji mogućnost da je Šarić lociran u toj zemlji. Međutim, ta informacija nije do danas potvrđena srpskoj policiji.

Šarićevo ime se u posljednja tri dana ponovo pojavilo u njihovim medijima, a vezano za sumnje u povezanost organizovanog kriminala, policije i tužilaštva.

Mediji koji pišu o ovoj istrazi tvrde da je general Henkel štitio ne samo Šarića, već i Veselina - Veska Laganina, Srbina koji se u Južnoafričkoj Republici tereti za oružanu pljačku, ali i Radovana Krejčira, češkog kontroverznog biznismena.

Protiv Šarićevih pomagača iz policije, odgovornih i za uništavanje dokumentacije koje su o narko-bosu sakupile njihove kolege iz južnoafričke obaveštajne službe, ovih dana vodi se intenzivna istraga.

Ričard Mdlula

Južnoafrički “Independent” objavio je da tim istražitelja za specijalne zadatke, državno tužilaštvo i jedinice specijalne policije Houks ispituje povezanost sa organizovanim kriminalom Ričarda Mdlula, kontroverznog šefa kriminalističke obavještajne službe, generala Marka Hankela, policijskih službenika i tužilaca.

U srpskoj policiji, prenosi Blic, tvrde da su policiji JAR dopis u vezi sa skrivanjem Šarića poslali još u februaru, ali da do sada nisu dobili zvaničan odgovor.

Bonus video: