Lakić: Bušković je napadač, ali neka kaže zašto

Bušković je optužen da je 7. marta oko 21.30 časova, na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog bez povoda, fizički napao Lakić
254 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 29.05.2012. 07:43h

Novinarka “Vijesti” Olivera Lakić u sudnici je potvrdila da nema dilemu i da je potpuno sigurna da je optuženi Ivan Bušković (27) osoba koja je 7. marta mučki napala ispred njene zgrade, dok je vraćajući se s posla otključavala ulazna vrata.

“Zašto bih vas ja napao”, pitao je Bušković novinarku, koja mu je postavila isto kontra pitanje: “Taj odgovor tražim i od tebe. Zašto”?

Bušković nije imao odgovor na to pitanje, ali je u šturoj odbrani tvrdio da nema nikakve veze sa napadom na novinarku, da je ne poznaje, pojašnjavajući da je u vrijeme napada sa prijateljima sa Zabjela navodno igrao fudbal u balon sali u Zelenici.

Osim svjedočenja novinarke Lakić, koja se do najsitnijih detalja ispričala detalje iz noći kada je napadnuta, jučerašnji početak procesa protiv Buškovića obilježile su i često oprečne izjave njegovih prijatelja, koje su se umnogome razlikovale od onih koje su ranije dali tužiocu.Vidjela lice prije udaraca

Lakić je opširno je i na momente veoma emotivno opisala sudiji Željki Jovović kako je napadnuta, pojašnjavajući da je uspjela da vidi napadača na trenutak prije i poslije napada.

Ona je rekla kako ju je napadač, za kojeg jasno tvrdi da je Bušković, te noći pritrčao i čvrsto je uhvatio za rame.

“Vidjela sam mu lice veoma kratko, prije prvog udarca, jer sam uspjela da okrenem glavu. Imao je svijetle obrve, trepavice i oči, a usne su mu bile stisnute. Tada je počeo da me udara po glavi u predjelu uha. Dok me je udarao, pokušavala sam da se održim na nogama, međutim, posljednji udarac je bio silovit i preko oka, tako da sam pala. Mislim da sam nekoliko trenutaka bila i bez svijesti. Kada sam uspjela da otvorim oči, vidjela sam ga desnim okom, pa sam primijetila da ima široke kukove i zadnjicu. Kasnije sam shvatila da je vjerovatno na sebi imao nešto preko garderobe", kazala je ona, demonstrirajuću na jednom od policajaca iz obezbjeđenja, kako je napadač tukao i u kojem je položaju bila u tim trenucima.

„Nažalost, nije mi dao ni najmanju mogućnost da se branim”, kazala je Lakić

„Nažalost, nije mi dao ni najmanju mogućnost da se branim”, kazala je ona.

Ona je rekla da je tokom prepoznavanja u policiji odmah, među petoricom mladića, pokazala na Buškovića.

“Međutim, nijesam bila odmah sto posto sigurna jer on nije htio da podigne pogled prema staklu. Tražila sam da se dodatno osvijetli prostorija za prepoznavanje i kada su službenici policije to uradili, a on pogledao u staklo sa sigurnošću sam rekla da je on napadač. To tvrdim i danas ”, kazala je Lakić.

Optuženi tvrdi da mu je policija smjestila

Tokom odbrane Bušković je naveo je da mu je policija sve smjestila, jer je ranije osuđivan i bio u bjekstvu, te da ne poznaje Lakićevu.

“Nikada ranije nijesam čuo za nju prije nego sam je nakon napada vidio na televiziji. Zašto bih vas ja napao? Da sam htio da vas napadnem, sigurno ne bih došao otvorenog lica, već bih se zamaskirao”, rekao je Bušković, dodavši i da ne zna ni gdje je mjesto na kojem je Lakić napadnuta.

On je tvrdio da nije udarao Lakićevu kao i da je u vrijeme napada od 21 do 22 časa igrao sa prijateljima fudbal na terenu kod Kneževića.

Buškovića dovode u Sud

“Prije toga sam sa društvom igrao karte, a poslije utakmice sam bio kući i u dvorištu, nijesam nigdje izlazio”, ispričao je on.

Za razliku od njega, drugovi koji su mu dali alibi, a koji su juče u svojstvu svjedoka saslušavanu u Osnovnom sudu u Podgorici na drugačiji način pamte tu noć.Većina njih ispričala je da su se poslije fudbalske utakmice okupili kod Ivanovog brata od strica u njihovom naselju, gdje su se zabavljali tako što su “puštali paščad da jure mačku, koja se sakrila na drvetu, ali se nijesu mogli sjetiti da li su je psi uhvatili...” Vlasnici fudbalskog terena u Zelenici Radomir i Vladimir Knežević naveli su juče da su sporne noći neki momci igrali fudbal u njihovoj balon sali, kao i da su imali zakazani termin. Kneževići nijesu mogli da potvrde je li među mladićima te noći bio i optuženi Bušković.Vlasnici terena se ne sjećaju BuškovićaU višečasovnom ispitivanju svjedoka, kada bi sudija Željka Jovović pomenula razlike između iskaza, koje su dali kod tužioca i onog koji su iznijeli u sudnici, svjedoci su govorili ili da su permutovali datume i termine ili da nijesu ni bili na utakmici tog dana. Često kontradiktorna pojašnjenja pravdali su protokom vremena, pojašnjavajući da se bolje sjećaju sada nego tada dok su tužiocu davali alibi za uhapšenog druga.

Igor Šofranac se prilikom svjedočenja naknadno sjetio da nije igrao fudbal sa optuženim te noći, iako je ranije bio ubijeđen da jeste.

“Pomiješao sam termine, jer često igram fudbal. S Buškovićem sam igrao u petak, a ne srijedu”, rekao je Šofranac.

Drugi svjedok Simo Đurović, koji je potvrdio da iza sebe ima osam godina robije, tvrdio je da je dovezao Buškovića na teren, ali da se nije vratio sa njim. Kada ga je sudija upozorila da je tužiocu rekao da je Bušković bio u vozilu s njim pri povratku sa fudbala, on je naveo da nije tačno da je to rekao.

“Mogu da se zakunem u sve moje najmilije da je Ivan došao sa mnom na teren. Ovo je stvarno sramota što mu se dešava”, istakao je Đurović.

Jedan od prijatelja optuženog, Branko Bašović svjedočeći je tvrdio da je te noći branio Ivan Siništaj, dok je ovaj naveo da je 7. marta između stativa stajao upravo optuženi Bušković

Jedan od prijatelja optuženog, Branko Bašović svjedočeći je tvrdio da je te noći branio Ivan Siništaj, dok je ovaj naveo da je 7. marta između stativa stajao upravo optuženi Bušković.

Novinarka na meti od februara 2011.

Novinarka Olivera Lakić je od februara prošle godine meta uznemiravanja i prijetnji, a sve je počelo nakon što je počela sa pisanjem tekstova o fabrici duvana “Tara” u Mojkovcu.

U podgoričkom Osnovnom sudu u toku je proces protiv dvojice predstavnika firme “Montenegro tobacco company”, za ugrožavanje sigurnosti ekipe “Vijesti”, a nedavno je Milan Grgurević iz Danilovgrada osuđen na godinu zatvora jer se lažno prijavio da je prijetio Lakićevoj i njenoj kćerci.

Zbog bezbjednosne procjene, novinarka “Vijesti” i njena porodica su 9. marta, dva dana nakon napada, dobili stalnu policijsku zaštitu, a ona je tada odlučila da se privremeno povuče iz novinarstva.

Suđenje Ivanu Buškoviću se nastavlja danas i biće saslušan vještak elektrokomunikacione struke Predrag Boljević, čiji je nalaz branilac optuženog, advokat Darko Hajduković juče već osporavao, tvrdeći da nije urađen na osnovu autentičnih listinga.

Galerija

Bonus video: