Stojović: Batine me nisu boljele, nego sve što se poslije desilo

“Trpio sam razne pritiske sve ovo vrijeme, u različitim oblastima, jer sam bio žrtva. Sve sam morao da prećutim da se ne igram sa tim. Moja je bila lična procjena da ćutim i čekam da sve prođe,” rekao je Stojović
1060 pregleda 12 komentar(a)
Mladen Stojović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Mladen Stojović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 26.05.2018. 06:48h

Napad i teško prebijanje novinara iz Bara Mladena Stojovića 23.maja 2008. više ni formalno nije pod pažnjom tužilaštva i policije, jer je osnovni tužilac u Baru Milenko Magdelinić proglasio zastaru krivičnog gonjenja i zatvorio predmet.

“Dana 24.05.2018. donijeto je rješenje o odbačaju krivične prijave protiv NN izvršioca jer je nastupila apsolutna zastarjelost krivičnog gonjenja...” navodi se u odgovoru Magdelinića “Vijestima”.

"Batine me nisu boljele, boljelo me više sve ono što se kasnije dešavalo”, rekao je juče “Vijestima” Mladen Stojović.

On je ironično kazao da se “raduje zastari”, jer je svih prethodnih godina nakon onoga što mu se desilo i nedostatka volje da se to zaista istraži, odlučio da ćuti.

“Trpio sam razne pritiske sve ovo vrijeme, u različitim oblastima, jer sam bio žrtva. Sve sam morao da prećutim da se ne igram sa tim. Moja je bila lična procjena da ćutim i čekam da sve prođe,” rekao je Stojović.

Njega su u kasnim večernjim satima prije 10 godina napadači pretukli u roditeljskom stanu u Baru. Dok je sjedio za kompjuterom, napadači su ušli u stan i udarali ga po glavi. Sudski vještak dr Dragana Čukić je u nalazu Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, kako piše u izještaju Komisije za istrage napada na novinare, 30.06.2012. konstatovala “da se kod Mladena Stojovića radi o teškoj tjelesnoj povredi (prelom kljunastog nastavka donje vilice, prelom tubera gornje vilice, potres mozga)”.

"Dr Čukić je zaključila da su "povrede u predjelu glave nastale višekratnim djelovanjem tupine mehaničkog oruđa, gdje spada pesnica, ‘boks’, stopalo i druga tupa sredstva". Ona je isključila "mehanizam višekratnog padanja" kao mogući razlog povređivanja u predjelu glave”, navodi se u dokumentu.

Stojović je juče “izvorima koji su plasirali informaciju da je bolestan od epilepsije” poručio da to nije bio prije napada, ali ni poslije.

Do zastare, izviđaj napada na njega nije odmakao od početka i vodio se protiv NN lica.

"Stojović je policajcima nakon napada rekao „da bi jedini motiv napada na njega mogao biti njegovo učešće u emisiji ‘Insajder’ koja se emitovala na televiziji B92 u kojoj je on učestovao i tom prilikom govorio o sumnjivim poslovima u fudbalu Srbije i Crne Gore, kojom prilikom je između ostalih govorio i o Branislavu Branu Mićunoviću i Radojici Božoviću“, navodi Komisija u izvještaju iz januara ove godine.

Mićunović i Božović saslušani su deset godina kasnije, dva mjeseca prije nego je proglašena zastara. Mićunović je policiji izjavu dao 15. marta a Božović 2. aprila ove godine, saopštio je barski osnovni tužilac “Vijestima”.

Oni su, kako je prenio ODT MIlenko Magdelinić, rekli da nemaju ništa sa napadom i da novinara ne poznaju.

Istragom napada najprije je rukovodio osnovni tužilac u Baru Zoran Radović, koji je sada predsjednik Osnovnog suda u Podgorici. Njega je naslijedio Milenko Magdelinić.

Četiri godina prije napada na Mladena Stojovića, 27.maja 2004. ubijen je glavni urednik lista “Dan” Duško Jovanović, za šta je osuđen jedinoDamir Mandić a nalogodaci i direktni izvršioci ni do danas nijesu nađeni.

Nakon ubistva Jovanovića, 2007. ispred kuće u Beranama pretučen je novinar Tufik Softić, a zatim je uslijedila serija napada na novinare, među kojima je i ranjavanje Olivere Lakić 9. maja ove godine.

Pristao sam da ćutim, nisam mogao da odem iz Crne Gore

"Među bezbroj neprijatnih slučajeva nakon ovog napada, bio je i dolazak trojice pripadnika Interventne jedinice u moj stan. To je bilo prije pet godina, kada je prvi put bila proglašena zastara istrage. Na vratima stana pojavili su se pripadnici Interventne, 15 minuta prije nego što je trebalo da budem u stanici policije gde sam pozvan, uz prijetnju da ću biti priveden ako se ne odazovem pozivu. Inspektora, kome sam dao izjavu, međutim, čekao sam pola sata, pa sam stekao utisak da me nisu očekivali. A takav utisak imao sam svih 10 godina - da od mene očekuju da ćutim. I ja sam pristao na njihova pravila, jer nisam hteo da odem iz Crne Gore iz privatnih razloga", rekao je Mladen Stojović.

Bonus video: