Turisti u Crnoj Gori lažnim eurima kupuju u buticima i iznajmljuju ležaljke

Ljetnja sezona je mamac za osobe koje stavljaju u opticaj lažni novac zbog gužve i velikog broja stranaca, kažu iz policije
6 komentar(a)
Ažurirano: 28.05.2012. 15:48h

Iako se prema Krivičnom zakoniku Crne Gore kažnjavaju zatvorom osobe koje lažan novac prime pa i ako su saznale da je lažan stave ga u opticaj ili one koje znaju za lažne novčanice, pa to ne prijave policiji, često se dešava da policija ne dobija prijave da se među pravim apoenima u pazaru butika, prodavnica, pa čak i prodavaca ležaljki i suncobrana nalaze lažni euri.

U Crnoj Gori, kako tvrde iz policije, nema organizovanih grupa koje se bave pravljenjem falsifikovanog novca ili pak stavljanjem većih količina u promet, ali često se događaju pojedinačni slučajevi kada se u opticaju pojavi po jedna ili nekoliko lažnih novčanica.

Ljetnja sezona je mamac za osobe koje stavljaju u opticaj lažni novac zbog gužve i velikog broja stranaca.

Prema članu 258 Krivičnog zakona Crne Gore “ko lažan novac koji je primio kao pravi, pa saznavši da je lažan, stavi u opticaj ili ko zna da je načinjen lažan novac ili da je lažan novac stavljen u opticaj, pa to ne prijavi, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

"Događa se i da osobe koje su prevarene pokušaju novčanicu koja im je podmetnuta nekom drugom da proslijede, što je krivično djelo. Ljetnja sezona je mamac za osobe koje stavljaju u opticaj lažni novac zbog gužve i velikog broja stranaca. Takve osobe obično traže supermarkete, mjesta gdje su sigurni da nema uređaja za provjeru novčanica", rekao je Jasavić. On je dodao da je faktor vremena veoma bitan.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: