Vrijeme princa Danila i kralja Bora Miranovića

Nijemi film o Petrovićima iz 1925. godine i nostalgični snimci podgoričke alternative 90-ih otvorili smotru
78 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.05.2012. 08:40h

Sedmo izdanje Festivala alternativnog video izraza, koji se tradicionalno održava u KIC-u "Budo Tomović" u Podgorici, otvoreno je u petak veče projekcijom filma "The Marry Widow".

Drama o zabranjenoj ljubavi između princa Danila Petrovića i plesačice Sali O`Hara, i pored toga što je objavljen davne 1925, svoje premijerno prikazivanje u Crnoj Gori doživio je u petak veče. Film

Eriha fon Štrohajma je, prema riječima organizatora, svojevremeno bio zabranjen u Crnoj Gori zbog navodno uvredljive priče o dinastiji Petrović koja vlada državom Monteblanko.

Podgorica se očito ne može pohvaliti velikim brojem ljubitelja nijemog filma, pa je tokom ove projekcije velika sala KIC-a bila tek do pola ispunjena, a dvočasovni rad njemačkog režisera sa početka prošlog vijeka izmamio je brojne osmijehe i komentare prisutnih koji su u nekoliko navrata likove iz filma uporedili sa sadašnjom vladajućom garniturom u Crnoj Gori.

Doček kralja Bora

Zvijezda prve večeri bio je Miško Đukić, autor brojnih kratkih filmova, predstava i nekadašnji direktor Radija Free Montenegro, koji je predstavio ekskluzivni dvočasovni kolaž "zamalo nestalih snimaka iz postpoznog Titograda i najranije nove Podgorice".

Prikazani snimci, od kojih većina nikada ranije nije emitovana, izazvali su salve smijeha prisutnih koji su gotovo do posljednjeg mjesta ispunili veliku salu i uživali u podsjećanju na lik i djelo brojnih podgoričkih legendi, kao što su Šurde i autori serijala "Zabjelo Republika", a koji su bili glavni akteri Đukićevog kolaža.

Njegov video prikazao je ironičan pogled na masovnu kulturu, ali i opšte društveno stanje u glavnom gradu Crne Gore krajem 80-ih i početkom 90-ih, a efektnost skečeva pokazala je da se ni danas stanje mnogo ne razlikuje („Nekad je u Podgoricu bilo hiljadu puta više ovaca no pravnika, a sad imaš dvades` pravnika na jednu ovcu“).

Posebno upečatljiv bio je snimak iz 1994. dočeka kralja Bora Miranovića, tadašnjeg kandidata za predsjednika Crne Gore, u krcatoj diskoteci "Debela Berta" gdje je legendarni Boro održao govor i izveo performans sa mačem u jednoj i golubom mira u drugoj ruci.

"Želim da čitava planeta bude planeta mira. Vjerujte mi, ja ne stignem, ne stignem da ručam, ne stignem da vježbam ali uvjek stignem da vodim ljubav!! Dok političari vode rat a ne ljubav. ... I zato, ova ptica mira, neka uvjek bude MIRA!!

Uz brojnu podgoričku omladinu, kralja Bora dočekali su tada članovi pank grupe Šurde u ulozi njegovih pionira ("Mi smo Borovi, Boro je naš"), koji su održali prikladan uvodni govor i predali mu štafetu u vidu noge od stolice ("Ova noga simbolizuje da stolica bez jedne noge ne može, a rupa u sredini simbolizuje propast u koju neminovno tonemo bez vas, druže Boro!").

Izostao Šomi

I pored toga što je najavljeno da će festival otvoriti legendarni Dragan-Šomi Roganović, on se ipak nije pojavio, a organizatori su saopštili da će svoj govor održati vjerovatno neke od sljedećih festivalskih večeri.

Posjetioce festivala u holu KIC-a dočekala je i interesantna instalacija uz pomoć koje su mogli okusiti čari filmske „vožnje“ kroz Podgoricu uz muzičku podlogu u stilu Sega Mega i Nintendo video igrica.

Zoran Bojović, direktor AVIFesta kazao je da je veoma zadovoljan kako je publika prihvatila film "The Marry Widow", dok je veliko interesovanje za video kolaž Miška Đukića, prema njegovim riječima, bilo očekivano.

"Osnovna misija ovogodišnjeg izdanja festivala je da se otkriju i sačuvaju od zaborava subkulturni punktovi koji su postojali u glavnom gradu Crne Gore.

Miškov film je svjedočanstvo jednog vremena i generacije koja je možda najviše dala ovom gradu u kreativnom smislu, ali i koju su istorijske prilike hendikepirale i dezorijentisale", objasnio je Bojović.

On je kazao da mu je drago da su Đukićevi snimci kompilirani i da će sada kad su organizatori festivala došli u posjed tog materijala biti sačuvani od zuba vremena.

Bonus video: