Frum osigurao „Điro” i ušao među legende

ritanac je na pretposljednjoj etapi 101. “Điro d’Italije” osigurao titulu i postao tek treći biciklista u istoriji koji je vezao tri gran tur pehara, jer je lani bio najbolji na „Tur de Fransu” i „Vuelta a Espanji”.
0 komentar(a)
Kris Frum, Foto: Beta/AP
Kris Frum, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.05.2018. 19:48h

Edi Merks 1973, Bernar Ino tačno 10 godina kasnije. I sada Kris Frum - Britanac je na pretposljednjoj etapi 101. “Điro d’Italije” osigurao titulu i postao tek treći biciklista u istoriji koji je vezao tri gran tur pehara, jer je lani bio najbolji na „Tur de Fransu” i „Vuelta a Espanji”.

Momak rođen u Najrobiju, glavnom gradu Kenije, prethodnih mjeseci je bio u centru pažnje svjetskih medija zbog optužbi za doping i navodnih zloupotreba dozvole da koristi inače zabranjeni salbutamol u medicinske svrhe, jer je astmatičar.

U petak, kada je pobjedom na brdskoj etapi od Venarija Realea do Bardonekje preuzeo vođstvo u generalnom poretku, italijanski navijači su ga jurili sa džinovskim inhalatorom, u želji da naprave parodiju.

Nije se obazirao na to, baš kao ni juče, kada je od Suse do Ćervinije uvećao prednost nad drugoplasiranim Tomom Dumulanom sa 40 na 46 sekundi.

Frum će sjutra na 115 kilometara dugačkoj ravničarskoj etapi po Rimu slaviti šampionski pehar i ulazak među legende, jer su osim njega, Merksa i Inoa još samo četvorica biciklista u karijeri osvajala „Tur”, „Điro” i „Vueltu” - Žak Anketil, Feliće Đimondi, Alberto Kontador i Vinćenco Nibali. Samo da se ne ispostavi da je varalica kao Lens Armstrong...

Bonus video: