Pouzdana dijagnostika: Kompjuterska tomografija (CBCT)

Preciznije rečeno, CBCT koristi dvodimenzionalni detektor koji, jednom rotacijom oko željene zone, skenira čitavu regiju. Za razliku od CT, čiji se presjeci moraju spajati u jednu cjelinu, CBCT mnogo efikasnije iskorišćava X zrake.
167 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.05.2012. 12:48h

Kao što je već rečeno, jedna od najvećih nedostataka CT-a jeste doza zračenja koju pacijent trpi pri jednom snimanju. Upravo zbog toga, kao i zbog smanjenja cijene aparata (koji je činio CT praktično dostupnim samo bolnicama i većim zdravstvenim ustanovama) radilo se na pronalaženju novog aparata, koji bi zadovoljio i ove potrebe.

Naučnoj javnosti je 1998. godine prezentovan novi CT uređaj, koji je bio zasnovan na “cone beam” tehnologiji, tj. njegovi X zraci su bili postavljeni, od izvora do detektora, u obliku kupe, po čemu su i dobili ime.

Za razliku od njih, CT aparati su imali raspršivanje X zraka u obliku lepeze. Tako se slika na CT-u dobijala iz više snimaka koji su se naknadno spajali u jednu, dok se slika na CBCT-u dobijala samo jednim rotiranjem izvora i detektora oko ciljane regije.

Ovo je značilo da je vrijeme snimanja bilo manje pa je samim tim i doza zračenja bila neuporedivo manja.

S druge strane, u sklopu CBCT-a nije bilo potrebe za kompleksnim mehanizmima za stabilizaciju slike (jer je vrijeme snimanja bilo mnogo manje nego u CT-u), pa je samim tim i cijena ovih aparata bila mnogo manja od CT-a.

Preciznije rečeno, CBCT koristi dvodimenzionalni detektor koji, jednom rotacijom oko željene zone, skenira čitavu regiju. Za razliku od CT, čiji se presjeci moraju spajati u jednu cjelinu, CBCT mnogo efikasnije iskorišćava X zrake.

Konstantnim detektovanjem i kasnijom obradom tih podataka dobijenih iz detektora, dobija se trodimenzionalna slika koštanih struktura glave.

Iako se na ovaj način ograničava mogućnost posmatranja dobijenog snimka, koji se može gledati isključivo na monitoru kompjutera, podaci koji se ovako dobijaju mnogo su detaljniji i obuhvatniji, što je za potrebe hirurgije veoma bitno.

Mogućnost CBCT da pokaže i najmanje detalje kao i da da uvid u strukturu tvrdih tkiva pokazala je veliki značaj ne samo u hirurgiji glave i vrata, već i u ostalim oblastima stomatologije: ortodoncija, endodoncija, parodontologija itd.

Sve ove karakteristike (niska cijena, niža doza zračenja, upotrebljivost u više oblasti stomatologije), čine ovaj aparat veoma popularnim u stomatologiji.

www.mojstomatolog.net

Bonus video: