Ovo je drugi po redu uzročnik sljepoće, a nema simptome

Ako je oticanje očne vodice otežano, dolazi do porasta očnog pritiska i posljedičnog propadanja očnog živca.
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.05.2012. 12:38h

Riječ je o, po učestalosti, drugom po redu uzročniku legalne sljepoće u razvijenim zemljama svijeta. Kod te bolesti dolazi do oštećenja vidnog živca.

Uzročnik glaukoma nije u potpunosti poznat, ali zna se da važnu ulogu imaju povišen očni tlak, cirkulacijski poremećaji, naslijeđe, metabolički, toksički, imunološki i drugi činioci.

Tipovi glaukoma

Dva su osnovna tipa primarnog glaukoma – glaukom otvorenog i glaukom zatvorenog ugla. Očni je ugao mjesto kroz koje iz oka otiče očna vodica.

Glaukom otvorenog kuta nastaje nakon 40. godine života zbog promjena u strukturi kuta. Kod glaukoma zatvorenog kuta postoji mehanička blokada oticanja očne vodice, tj. očni je kut zatvoren.

Ako je oticanje očne vodice otežano, dolazi do porasta očnog pritiska i posljedičnog propadanja očnog živca. Glaukom se može javiti i u ranijoj dobi (kongenitalni, juvenilni glaukom), odnosno kao posljedica određenih očnih bolesti, kao što su uveitis, katarakta, okluzija mrežnične vene i dr. (sekundarni glaukom).

Glaukom ne uzrokuje nikakve simptome, osim ako pritisak nije jako visok, kao kod akutnog glaukomskog napadaja. Tada je oko crveno i bolno, no ta je pojava izuzetna rijetka. Tek u kasnoj fazi bolesti osoba može primijetiti da je vidno polje suženo, tj. da je nastupio gubitak perifernog vida. Ako se ne liječi, bolest može završiti sljepoćom.

Bonus video: