Nepretenciozni pretplatnici festivala u Kanu

U Kanu je prikazan možda i najiščekivaniji film ove godine rađen po knjizi Džeka Keruaka "Na putu"
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.05.2012. 16:24h

Kanski festival poznat je po krugu reditelja koji uvijek mogu da računaju da će im film, kada ga snime, biti u programu ove filmske manifestacije. Među takve "pretplatnike" spadaju i britanski socijalni realista Ken Louč sa filmom "Angel's Share", Mihael Haneke (Amour) koji je ocijenjen kao grandiozan i sentimentalan.

U Kanu je prikazan možda i najiščekivaniji film ove godine rađen po knjizi Džeka Keruaka "Na putu" u režiji Brazilca Valtera Saleša.

Keruakovo djelo čeka da bude ekranizovano od 1957. godine, kada je poslao roman Marlonu Brandu sa prijedlogom da snimi film i u njemu glume njih dvojica. Jedan od najuticajnijih romana za bitničku kulturu 60-tih ipak nije zaintrigirao Branda.

Tokom decenija je taj roman "ostao najvažnija nesnimljena knjiga američke kulture" jer je Frensis Kopola 1980. otkupio prava na roman, a sada su ga producirala njegova djeca.

Ledeni kritičar knjige

Kombinujući elemente samog romana i autobiografiju pisca (kod Keruaka je to teško razdvojiti), "Na putu" govori o mladom književnom pretendentu Salu Paradisu koji u boemskom okružju bebop Njujorka četrdesetih upoznaje naočitog pjesnika Moriartija.

Putem otkrivaju američka prostranstva i sreću razne zanimljive ljude, među kojima je i pisac heroinski ovisnik Old Bul Li, napravljen po liku Vilijama Barouza

Dva umjetnika i Moriartijeva povremena djevojka Merilu kreću na jedno, pa drugo, pa treće putovanje do Kalifomije, Lujzijane i Meksika, malo rade, više varaju i kradu, i troše prilične količine benzedrina.

Putem otkrivaju američka prostranstva i sreću razne zanimljive ljude, među kojima je i pisac heroinski ovisnik Old Bul Li, napravljen po liku Vilijama Barouza, piše filsmki kritičar Jurica Pavičić.

Na putu, Valter Saleš

On navodi da je Sales prilično vjeran knjizi ali i njen "ledeni kritičar".

Hanekeov "Amur" grandiozan

Loučov "Angel's Share" nastao je u saradnji sa scenaristom Polom Levertijem, sa kojim radi već 16 godina. Riječ je, ukratko, o smjesi komedije i "caper moviea" koja je mogla nastati i u Holivudu, ali Louč je dodao i socijalne angažovanosti i lokalne škotske boje. Ostvarenje je, po mišljenju filmske kritike u Kanu, nepretenciozno i veoma zabavno.

Angel's Share, Ken Louč

Još jedan, po mišljenju filmske kritike, nepretenciozni film predstavljen je u Kanu, a riječ je o ostvarenju "Killing Them Softly" Endrjua Dominika - ekranizacija pulp-romana "Koganov posao" Džordža Higinsa iz 1974, a film govori o plaćenom ubici (Brad Pit) koji od grupe kriminalaca dobija zadatak da ubije lopove koji su ih opljačkali tokom partije pokera.

Hanekeov "Amur" su kritičari i novinari ocijenili kao grandiozan, a govori o nemilosrdnoj prirodi koja zahtijeva da sve ono što živi jednog trenutka i umre. "Amur" je kamerni film u kome na početku dva glavna lika Žorž (koga igra Žan Luj Trentinjan) i Ana (Emanul Riva), stari bračni par, posljednji put prisustvuju jednom koncertu.

Amur, Majkl Haneke

Galerija

Bonus video: