Sačuvaćemo Savez od nepostojećih

Povodom održavanja vanredne Skupštine Rvaćkog saveza Crne Gore juče je održano Predsjedništvo saveza na čelu sa Velimirom Babovićem koji je na vanrednoj Skupštini smijenjen
1 komentar(a)
Velimir Babović, Foto: Luka Zeković
Velimir Babović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.05.2012. 13:19h

Povodom održavanja vanredne Skupštine Rvaćkog saveza Crne Gore juče je održano Predsjedništvo saveza na čelu sa Velimirom Babovićem koji je na vanrednoj Skupštini smijenjen.

U saopštenju sa sjednice se kaže da su “prisustvovali predstavnici rvačkih klubova sa statusom punopravnih članova i to: RK Nikšić, RK Butua, RK Petrovac i RK Mojkovac, članovi Nadzornog odbora, selektor, sekretar i reprezentativci”. U saopštenju, između ostalog, stoji:

“Prekjučerašnji skup u Podgorici je klasičan primjer nelegalnog djelovanja nepostojećih klubova koji svoje registracije pokušavaju ozvaničiti kroz nasilno sticanje statusa članstva, ili nezakonitog preuzimanja funkcija, mimo zakonom utvrđenih pravila i bez obzira na statutarne norme RSCG. RSCG i njegovo članstvo će, kao i do sada, čuvati svoj Savez, njegove članove, pravnu i normativnu infrastrukturu, od svih nasrtaja pojedinaca i lažnih klubova.

Pored toga, Savez će pozvati nadležne državne i sportske institucije za utvrđivanje djelovanja i odgovornosti onih koji godinama samo po osnovu registracije i bez aktivnosti ometaju rad Saveza, krivotvore, obmanjuju javnost i zloupotrebljavaju društvena sredstva. Sa ove sjednice upućena je jasna poruka da članstvo u RSCG mogu ostvariti samo aktivni rvački klubovi u skladu sa propisima i Statutom RSCG i u njemu nema mjesta za one koji manipulišu, registruju klubove i nemaju aktivnosti ili ne učestvuju na državnim i drugim prvenstvima.

Članstvo RSCG je ponosno što je na njegovom čelu čovjek u liku predsjednika Velimira Babovića koji je sa saradnicima i vrhunskim sportistima ovaj olimpijski sport u Crnoj Gori, iz stanja „jakanje u Župi“ pretvorio u prestižnu rvačku federaciju, donio prve medalje za Crnu Goru, a pri tom odlikovan Zlatnim ordenom svjetske federacije FILA, Zlatnom plaketom Mediteranske federacije CMLA, prijemom za člana užeg komiteta i mnogo drugih priznanja. Svojim poštenim radom, ličnim sredstvima i umijećem motivisanja crnogorskog rvačkog potencijala, osim desetine medalja sa zvaničnih međunarodnih takmičenja, upriličio je Crnoj Gori i RSCG organizaciju SP BW 2010, Mediteransko Prvenstvo 2011, i svoj četvorogodišnji rad krunisao dobijanjem najvećeg rvačkog projekta u istoriji Crne Gore, Kadetsko prvenstvo Crne Gore – Bar 2013. RSCG-e će štititi autoritet i ličnost svoga Predsjednika od svih nasrtaja i sportskih špekulanata”.

U saopštenju se naširoku govori o klubovima koji su učestvovali u radu vanredne Skupštine i još se kaže:

“Sastav prekjučerašnjeg skupa u Podgorici, motivi i namjere govore sami po sebi, jer se radi o o klubovima i pojedincima koji su zbog toga istejerani iz Saveza, nijesu članovi Saveza ili su u njemu čisto iz ličniih interesa i ne učestvuju u radu i aktivnostima Saveza. Parada koju su priredili je klasičan primjer manipulisanja sa medijima i javnosti od strane lica koji se već godinama umjesto sportom, bave registracijama i po više klubova. Podsjetit ćemo ih samo na izrečene mjere od strane FILA i RSCG za dugogogodišnje malverzacije i obmane.

RSCG se obratio čelnicima Svjetske federacije FILA i upoznao ih sa destrukcijom od strane istih lica koji koji su od FILA sankcionisani zbog špekulacija, ali i sa učešćem lica iz druge federacije u destrukciji Saveza. Od Svjetske federacije smo obaviješteni da će RSCG posjetiti zvanični delegat FILA koji će provesti postupak utvrđivanja stanja u Savezu, obaviti zvanične kontakte sa COK-om i Ministarstvom sporta, i obezbijediti regularnost rada uspješne rvačke federacije i sigurnost preuzete organizacije EP za kadete.

Shodno predhodnom, RSCG će organizovati održavanje Skupštine RSCG uz prisustvo svih članova RSCG, predstavnika Ministarstva sporta, COK-a i delegata FILA, te na taj način obezbijediti donošenje odluka koje će poštedjeti Savez i crnogorsku javnost od svih neprijatnosti i špekulacija”, stoji u saopštenju.

Bonus video: