Za dvije godine će nam Budvani i ostali gledati u leđa

Novi prvi čovjek podgoričkog kluba je naglasio da će akcenat biti na radu sa mlađim kategorijama, “kao i do sada, jer je to poznata škola odbojke”.
303 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.05.2012. 20:08h

Novi predsjednik Odbojkaškog kluba Budućnost Nebojša Todorović izjavio je da će sljedeća sezona, uz nadu da će ekipa igrati Regionalnu ligu, poslužiti za sticanje iskustva igrača, ali i najavio da će za dvije godine “Budvanska rivijera i ostali gledati Podgoričanima u leđa”.

“Očekujemo pomoć naših "varvara", da se vrate u "Moraču", da nam pomognu da se vratimo na stare staze, da dopunimo riznicu pehara. Za sve to, da budemo iskreni, trebaće nam iskustvo Regionalne lige, ako se bude igrala ove godine. Naši igrači to zaslužuju, jer Budućnost je dala i daje 12 reprezentativaca u raznim selekcijama. Ako bude moguće, pokušaćemo ove sezone da osvojimo jedan trofej, a iduće sezone računamo da će nam Budvani i svi ostali gledati u leđa. To je naš cilj, jer je cilj biti prvak”, istakao je Todorović.

U prostorijama OK Budućnost juče su objelodanjene promjene na čelnim pozicijama u klubu. Todorović, dosadašnji potpredsjednik kluba i pomoćnik Ministra zdravlja, na čelu kluba je naslijedio Predraga Bajovića, koji je dvije godine bio predsjednik, a prije toga i član uprave u mandatu njegovog prethodnika Mladena Rabrenovića. Bivši igrač, do juče trener mlađih kategorija kluba Aleksandar Tošković novi je direktor kluba umjesto Ivice Adžića, koji je zbog umora i zasićenja odlučio da se povuče sa te funkcije.

“U principu svi ostajemo na okupu, samo su napravljene određene rotacije. Želim da se zahvalim Ivici koji je 17 godina u klubu, i bez čijeg rada ovi trofeji u klupskim vitrinama ne bi ni bili tu. I naravno zahvaljujem Peđi Bajoviću, koji je svih ovih godina brinuo o klubu kao predsjednik. Na njih dvojicu smo ponosni što su napravili od kluba”, dodao je Todorović i naglasio da Bajović ostaje u upravi kluba, a da računa “sto posto” i na Adžića, u “dijelu koji njemu odgovara, jer će on zauvijek ostati dio kluba”.

Novi prvi čovjek podgoričkog kluba je naglasio da će akcenat biti na radu sa mlađim kategorijama, “kao i do sada, jer je to poznata škola odbojke”.

“Pokrenućemo i školu odbojke sa školama na teritoriji Opštine Podgorica. Vidjećemo da nam u toj akciji pomognu ministarstva prosvjete i sport. Mišljenje je da je naša generacija 93, 94 i 95. godište najbolja u regionu. Ima igrača iz te generacije za koje su već zainteresovani veći klubovi. Od naših 14 registrovanih igrača, 12 je u raznim reprezentativnim selekcijama i čine okosnicu reprezentacije. Moramo još više raditi sa tim mlađim kategorijama, posvetiti im još više pažnje”, istakao je Todorović.

Novi direktor Aleksandar Tošković je bio igrač Budućnosti od 1993. do 2001. godine, a trener mlađih kategorija od 2005. godine.

“Želim da se zahvalim na ukazanom povjerenju. Za mene je ovo velika čast, s obzirom da sam u Budućnosti proveo 13-14 godina, što igračkih, što trenerskih. Nijesam očekivao da ću doći na ovu poziciju, upravo zbog toga što me afirmisao rad sa mlađim kategorijama, po čemu je Budućnost bila poznata. Iz te naše škole odbojke, koju smo vodili ja, Miloš Mitrović i Srđan Popović su izašla dva bisera crnogorske odbojke, Luka Babić i Bojan Strugar. Tu su i dvojica igrača iz Bara, Medojević i Bojić, koji su prošli tu školu odbojke. Okrenućemo se mlađim katogorijama, prvoj selekciji, školi odbojke, da povežemo pionire, pionire, kadete i juniore i da treneru Vukčeviću dostavljamo igrače koji će predstavljati okosnicu prvog tima”, rekao je Tošković.

Direktora očekuje i posao oko formiranja ekipe za iduću sezonu. Od igrača koji su igrali lani, ugovori su istekli tehničarima Boškoviću i Novoselcu, primačima Đukiću i Ristiću, te kapitenu i srednjem blokeru Marku Đuranoviću. Na Novoselca se više sigurno ne računa, dok je Đukić (trenutno je u Kataru) već najavio da želi da se okuša u inostranstvu.

“Vrlo je teško u ovoj situaciji dovoditi neka pojačanja, pogotovo u odnosu na ligu koju ima Crna Gora. Nadam se da će biti regionalne lige i da će ona uticati da Podgorica i Budva, i neki drugi centri, kojih nažalost malo ima, naprave bolje ekipe, kako bi crnogorska liga malo zaživjela. Ljeto će nam biti duže, čekamo da vidimo šta će se desiti sa regionalnom ligom i Studentskim centrom, koji takođe ima mladu i perspektivnu ekipu, sa kojom se dobro radi. Zavisno od toga, mi ćemo praviti ekipu. Ovo što trenutno imamo zadovoljava potrebe Crnogorske lige”, dodao je Tošković.

Trener Zoran-Beli Vukčević je iskoristio priliku da zahvali dosadašnjem direktoru na dugogodišnjoj i dobroj saradnji.

“Moj i njegov odnos, pored toga što je bio prijateljski, bio je i maksimalano profesionalan, i stvarno sam mu zahvalan na tome. Naravno zahvalnost dugujem i Peđi Bajoviću, koji je uložio mnogo truda. Novim, starim ljudima u klubu želim uspjeha, a prvenstveno dosta energije, koje dosta treba uložiti u ovaj posao. Nadam se da će Budućnost i u narednom period pokazati i dokazati ono što smo pričali u protekle dvije godine, a to je da u mladim igračima imamo kvalitet i potencijal, ne samo mi kao klub, nego i crnogorska odbojka uopšte”, rekao je Vukčević.

Trener Budućnosti je istakao da bi mladoj ekipi dobro došlo jedno ili dva pojačanja.

“Bez obzira koliko stručni štab uloži napora i rada sa njima, mladi igrači dosta uče od starijih, iskusnijih igrača, pogotovo u tom profesionalnom odnosu, i u dvorani i van. Nadam se da će opet imati dobru ekipu, kakva je bila prošle sezone. Ti momci su podigli igrački kvalitet, polako stasavaju u dobre igrače. Nadam se da će to dati rezultata u narednom period”, dodao je Vukčević, uz napomenu da su Bošković i Đuranović u “neformalnim razgovorima potvrdili želju da ostanu”, da je Ristić potpuno zadovoljio očekivanja i da ostaje da se sa njim “sve definiše oko nastavka saradne”, i da su Đukiću otvorena vrata kluba ako ne pronađe inostrani angažman.

Adžić: Budućnosti sve najbolje

Vrijedni i agilni dugogodišnji prvi operativac kluba Ivica Adžić kao sekretar i direktor kluba proveo je ukupno 17 godina u Budućnosti. S toga i ne čudi što je jedva uspio da se suzdrži da ga emocije ne savladaju.

“Odluku nijesam donio na prečac, dugo sam razmišljao o tome. U pitanju su neki lični razlozi zbog kojih same se odlučio na taj potez, ali svakako mi neće biti lako. U proteklih 17 godina bilo je mnogo lijepih trenutaka. Naravno, svemu tome jednom mora da dođe kraj, a žao mi je što je to u ovom trenutku. Ali, siguran da će Aleksandar Tošković taj posao obavljati profesionalno i odlično. Njemu i svima u klubu uvijek stojim na usluzi za bilo kakvu vrstu pomoći, ako bude potrebno. Klubu želim sve najbolje, i vjerujem da će tako i biti”, kazao je Adžić.

Adžić je posljednjih 10 godina bio direktor kluba, i to je najuspješniji period u istoriji kluba, tokom koje su osvojene tri titule i jedan Kup u bivšoj zajedničkoj državi sa Srbijom, te dvije titule i tri Kupa u nezavisnoj Crnoj Gori.

“Prvu titulu smo uzeli 2002. godine, u famoznom finalu protiv Budvanske rivijere, pred 7-8 hiljada navijača u "Morači. To je bila najvažnija titula i neka prekretnica u funkcionisanju Budućnosti. Dovodili smo igrače koji su bili potpuni anonimusi, pa su kasnije kod nas postajali igrači sa pedigreom, igrali odbojku na vrhunskom nivou, počev od najmlađih Saše Starovića i Miloša Ćulafića. Oko Starovića su se otimali svi veliki klubovi sa prostora bivše Jugoslavije, Vojvodina, Zvezda, Partizan, Budvanska rivijera, Mladost iz Zagreba, ali smo smo mi uspjeli da ga ubijedimo da je za njega Budućnost najbolji izbor, i kod nas je ostao četiri godine. Znali smo da dovedemo igrače iz Druge lige, koji su poslije godinu ili dvije igrali Ligu šampiona na vrhunskom nivou, poput Milivojevića i Dukića.

Povratili smo jednog Zlatića koji je praktično bio igrač koga niko nije htio, imao je tešku bolest, a koji je na to povjerenje uzvratio na najbolji mogući način. Dovodili smo i igrače koji su bili odbačeni od drugih klubova, pa smo opet i od njih pravili dobre igrače. Budućnost je imala neki sistem, koji je funkcionisao, koji je trajao i davao rezultate, nije bilo bitno da li su u njemu bili afirmisani ili neafirmisani igrači. Ja sam zaista ponosan na protekli period. Stvaranje igrača je, prije svega, bio uloga trenera, dok smo mi ostali bili tehnička podrška da obezbijedimo sve ostale uslove da to funkcioniše kako treba”, dodao je Adžić, i zahvalio prethodnom predsjedniku Peđi Bajoviću “na saradnji, dok je bio predsjednik, i prije toga, kada je puno pomogao da klub u jednom baš teškom periodu turbulencija, da ostane na nivou kao što je bio do sada”.

OSCG mora da uradi nešto po pitanju regionalne lige

Da li će ostati samo ideja, ili će se, pak, razviti u nešto više, tek odbojkaški savezi Albanije i Makedonije su potvrdili namjeru da njihovi klubovi igraju u regionalnoj ligi, i isti poziv uputili Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Kako je rekao Tošković, Budućnost bi vrlo rado igrala u toj ligi, i da samo čeka zeleno svijetlo od Odbojkaškog saveza Crne Gore. Direktor Budućnosti je dodao da bi se regionalna liga, prema posljednjim infomacijama, igrala turnirski.

“Definitivno da Odbojkaški savez Crne Gore mora da uradi nešto po pitanju neke Regionalne lige, zbog crnogorske odbojke. Jer, na taj način će ovi naši veoma talentovani momci steći iskustvo, tako ćemo moći da napravimo i dobru reprezentaciju. U suprotnom, samo ćemo stagnirati. Od OSCG ćemo zahtijevati da pokrene tu priču o regionalnoj ligi, jer bez toga mi nećemo moći mnogo da postignemo”, zaključio je Todorović, i najavio da će zauzeti mjesto Predraga Bajovića u Predsjedništvu OSCG.

Galerija

Bonus video: