FILMOVI I MUZIKA

Dokumentarci na garaži: Festival Underhill

U okviru festivala biće organizovana retrospektiva crnogorskog dokumentarnog filma rađena u saradnji sa Kinotekom
124 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 24.05.2012. 15:42h

Treći međunarodni festival dugometražnog dokumentarnog filma Telekom Underhill fest počinje 7. i trajaće do 15. juna u Podgorici.

Fimski program počeće prikazivanjem “Pine” u 3D projekciji njemačkog reditelja Vima Vendersa u bioskopu Cineplexx, a sljedeće večeri će biti prikazan film “Orkestar” Pjera Žalice na Stadionu malih sportova. Nakon toga će nastupiti beogradski sastav Eyesburn.

Sve ostale projekcije održavaće se na na krovu garaže, koja se nalazi između ulica Vuka Karadžića i Novaka Miloševa.

Vantakmičarski program obuhvatiće muzičke dokumentarce produkcije 2011/2012

Kada je riječ o selekciji filmova, program je kao i prethodne dvije godine ostao podijeljen na međunarodnu, regionalnu i vantakmičarsku selekciju.

“U međunarodnoj selekciji, biće prikazani filmovi iz Izraela, Pakistana, Engleske, Amerike, Italije, Francuske i Holandije, dok će u okviru regionalne selekcije biti prikazanai filmovi iz Bugarske, Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Vantakmičarski program obuhvatiće muzičke dokumentarce produkcije 2011/2012. Festival će zatvoriti film “Sena” u saradnji sa britanskim savjetom”, kazala je direktorica Festivala Anđelka Nenezić, dodajući da će ovogodišnji žiri biti Marija Perović, Snežana Penev i Nebojša Slijepčević.

Edukativni program

U okviru festivala biće organizovana retrospektiva crnogorskog dokumentarnog filma rađena u saradnji sa Kinotekom, kao i promocija studentskih dokumentarnih filmova u saradnji sa Fakultetom dramskih umjetnosti sa Cetinja koje vodi profesor Vladimir Perović.

U okviru edukativnog programa Snežana Penev će održati predavanje na temu finansiranja dokumentarnih filmova

Biće održane i radionice kao segment edukativnog programa, na kojima će se govoriti o dokumentarnom filmu u prostorijama Fakulteta vizuelnih umjetnosti od desetog do 14.juna.

“Radionice će se održavati u saradnji sa organizacijom Restart iz Zagreba i vodiće ih reditelj i producent Oliver Sertić i reditelj Nebojša Slijepčević. U okviru edukativnog programa Snežana Penev će održati predavanje na temu finansiranja dokumentarnih filmova, kao i kako aplicirati fondovima u Evropi za sredstva potrebna za jedan dokumentarni film“, kazala je Sanja Jovanović.

Darkwood Dub na zatvaranju

Ivan Vukčević je najavljujući muzički dio festivala kazao da će 4. junu u bašti kafea Soul II Soul nastupiti bend iz Francuske Barrio Populo, kojim će biti i najavljen treći Telekom Underhil.

Cijena ulaznice za filmske projekcije biće dva eura

“Grupa koja je otvorila prvi Festival Darkwood Dub, ove godine će održati koncert na zatvaranju Festivala 15. juna na Stadionu malih sportova” kazao je Vukčević.

PR Telekoma Jelena Radonjić je kazala da će publika ove godine publika moći da glasa za svog favorita putem SMS-a, a da će nakon Festivala, odabrana ostvarenja biti dostupna u videoteci Extra TV-a.

Pomoć u organizaciji ovogodišnjeg Festivala pružili su Sekreterijat za kulturu Opštine Podgorica i producentske kuće iz Podgorice Katun Movies i Artikulacija. Cijena ulaznice za filmske projekcije biće dva eura, a za koncerte pet eura.

Preporučujemo za Vas