Sve opasnosti hemikalija: Rak, dijabetes, gojaznost, neplodnost

EEA je kao posebno štetne sastojke na koje treba obratiti pažnju izdvojila ftalate, bisfenol A, parabene te hemikalije koje se koriste u nekim kontracepcijskim sredstvima
100 pregleda 0 komentar(a)
hemikalije, Foto: Www.shutterstock.com
hemikalije, Foto: Www.shutterstock.com
Ažurirano: 24.05.2012. 11:54h

Konstantna izloženost uobičajenim hemikalijama za održavanje domaćinstva, štetni sastojci iz kozmetike, pa čak i hrane, može da dovede do značajnog povećanja pojave raka, dijabetesa, gojaznosti i neplodnosti, tvrdi Evropska agencija za okolinu (EEA).

Iako se o štetnim sastojcima često govori, obično je zaključak kako je riječ o malim količinama koje ne mogu da štete ljudskom organizmu.

No, ako se uzme u obzir koliko dugo je osoba izložena uticaju sastojaka iz nekoliko različitih izvora, slika koju dobijemo sasvim je drugačija, piše Net.hr.

EEA je kao posebno štetne sastojke na koje treba obratiti pažnju izdvojila ftalate, bisfenol A, parabene te hemikalije koje se koriste u nekim kontracepcijskim sredstvima.

Štetnost spomenutih sastojaka potvrdio je i prof. dr Valerije Vrček, dipl. inž. med. biohemije, autor knjige Druga strana potrošačkog raja.

“Bisfenol A i ftalati su hormonski otrovi. Svakodnevna konzumacija hrane ili pića kontaminiranih malim količinama bisfenola A ili kontakt s proizvodima natopljenih ftalatima može da izazove niz zdravstvenih poremećaja ili, bolje rečeno, hormonski haos”, objasnio je Vrček dodavši kako naučne studije pokazuju i reprotoksično i neurotoksično djelovanje tih otrova, kao i to da se povezuju sa srčanim bolestima i dijabetesom, a kod djece mogu da uzrokuju hiperaktivnost.

Dovoljno razloga da se pri kupovini proizvoda uvijek prvo provjeri deklaracija proizvoda.

No, često se prisutnost štetnih sastava ne spominje.

“Informacije ili upozorenja o prisutnosti bisfenola A ili ftalata u proizvodima uglavnom ne postoje. Ipak, nešto je poznato - svi materijali od polikarbonatne plastike ispuštaju bisfenol A. Dakle, dječije bočice, sportske bočice za napitke, posude za čuvanje hrane, za pripremu hrane u mikrotalasnim rernama i sve aluminijumske konzerve za pića, koje sadrže polikarbonatnu plastiku, trebalo bi da se izbjegavaju. Polikarbonatna plastika je tvrda providna plastika kojoj nije mjesto u kuhinji ili lancu ishrane. Srećom, većina dječijih bočica u našim prodavnicama obilježene su znakom 'BPA free', ali ostale su na policama limenke koje su s unutrašnje strane i dalje obložene polikarbonatnom plastikom! Ftalati su takođe zabranjeni kao omekšivači plastičnih igračaka, pa je danas kozmetika postala glavni izvor kontaminacije tim hemikalijama”, zaključio je Vrček.

Bonus video: