Studenti medicine iz Srbije: Nikad više u Crnu Goru

Trojica studenata iz Srbije otišli su u Budvu na Medicinijadu, a osuđena su na novčanu kaznu zbog učestvovanja u tuči u Budvi kada su prebijene dvije Ruskinje i jedan Crnogorac
145 pregleda 91 komentar(a)
Ažurirano: 24.05.2012. 10:26h

Tri studenta medicine iz Srbije osuđena su na novčanu kaznu zbog učestvovanja u tuči u Budvi kada su prebijene dvije Ruskinje i jedan Crnogorac. Budući ljekari kažu da su nepravedno osuđeni i da nikad više neće ići u Crnu Goru gdje se, kako kažu, pravda ne dijeli nego utjeruje.

Trojica studenata iz Srbije otišli su u Budvu na Medicinijadu sa skromnim džeparcem. Nisu ni sanjali, kako prenosi RTS, da će poslije dva dana provedena u Crnoj Gori zvati roditelje i primorati ih da pozajme novac kako bi platili 1.500 eura kazne za uličnu tuču, u kojoj, tvrde, nisu učestvovali.

Sve je počelo kada je Aleksandra Doskovića, koji se vraćao sa žurke, nešto poslije ponoći policija legitimisala u centru Budve.

Nije imao ličnu kartu pa je sa policajcima došao do hotela. Kada su njegov brat i drug sišli kako bi mu donijeli ličnu kartu, policija je uhapsila svu trojicu.

Iako, kako kažu postoji veliki broj svjedoka koji bi potvrdili da niko od njih nije bi ni blizu incidenta, već ujutru studenti medicine osuđeni su za učestvovanje u tuči.

"Pored svih dokaza, snimaka kamera iz hotela, pored naših drugara koji bi mogli da posvjedoče da nismo bili na tom mjestu u to vrijeme, sudija nije uvažila to i osudila nas je iako nismo bili krivi ni za šta", rekao je osuđeni student Aleksandar Dosković za RTS.

Sava Papić tvrdi da je sve vrijeme bio sa dvojicom osuđenih i da oni nisu učestvovali ni u kakvoj tuči.

"Kada sam ujutru čuo da su moji drugari uhapšeni, bio sam šokiran zato što su momci bili sve vrijeme sa mnom i sa mojim drugaricama, mi smo se družili, šalili", rekao je Papić.

Dvojica od trojice mladića potražila su pomoć psihijatra kako bi prevazišli stres iz Budve. Brinu i hoće li im ovakva mrlja u biografiji ugroziti buduću karijeru.

"Ne mogu da spavam noćima, deset dana od toga, na fakultetu popuštam, uopšte ne mogu da se koncentrišem i noćima ne mogu da spavam zbog toga", rekao je osuđeni Dosković.

Milanka Đekić, sudija koja ih je osudila kaže da imaju pravo žalbe i, kako prenosi RTS, odbija svaki dalji razgovor.

U Ministarstvu spoljnih poslova Srbije kažu da će Konzulat u Herceg Novom ispitati slučaj.

"Savjet svim našim građanima, ne samo onim koji idu u Crnu Goru, nego u bilo koju zemlju, kada se nađu nekom problemu ove vrste da se obrate diplomatsko-konzularnom predstavništvu da bi im ono pružilo potrebnu pravnu pomoć i zaštitu. To je veoma važno jer su naši građani u ovom slučaju to uradili nakon svega što im se desilo", rekao je pomoćnik ministra spoljnih poslova Dragan Marković.

Osuđeni studenti boje se i nastavka procesa u kojem bi, na osnovu presude Prekršajnog suda u Budvi, pretučene dvije Ruskinje i Crnogorac mogli da traže materijalnu odštetu za tjelesne povrede.

Galerija

Bonus video: