Znaci da će se srećan brak završiti brodolomom

Pokazalo se da su najveći indikatori budućeg razvoda loša komunikacija, negativne emocije i nedostatak međusobne podrške
1 komentar(a)
Ažurirano: 24.05.2012. 10:46h

Iako o tome malo ko razmišlja na dan vjenčanja, broj brakova koji se završe razvodom iz dana u dan je sve veći, a sve su prilike da će se taj trend nastaviti.

Upravo je zato važno da se dobro razumiju svi faktori koji su vezani za razvod, kako bi mogli da se preduprijede i, ako je ikako moguće, spriječe.

To je bila glavna ideja kojom se rukovodio tim naučnika sa Univerziteta UCLA iz SAD-a, koji su proučavali 136 vjenčanih parova kroz period od čak deset godina.

Posebnu pažnju su obratili na zadovoljstvo brakom, nivo privrženosti, karakterne osobine partnera, nivo stresa, sposobnost nošenja problemima i koliko partneri pružaju podršku jedno drugom.

Pokazalo se da su najveći indikatori budućeg razvoda loša komunikacija, negativne emocije i nedostatak međusobne podrške.

Druga paralelna studija je napravljena je na Univerzitetu u Denveru, a proučavala je opšte zadovoljstvo životom s količinom zadovoljstva u braku.

Pokazalo se kako zadovoljstvo životom neke osobe itekako snažno utiče na zadovoljstvo i sreću u braku, zbog čega je hronični životni pesimizam naglašen kao jedna od velikih prepreka za uspješan brak.

Bonus video: