Nenad Utvić umjesto Velimira Babovića

Skupština Rvačkog saveza Crne Gore raspustila je prethodno rukovodstvo, a dojučerašnjem predsjedniku Velimiru Baboviću oduzete su sve funkcije u crnogorskom rvanju
265 pregleda 0 komentar(a)
Velimir Babović, Foto: Luka Zeković
Velimir Babović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.05.2012. 22:23h

Skupština Rvačkog saveza Crne Gore raspustila je prethodno rukovodstvo, a dojučerašnjem predsjedniku Velimiru Baboviću oduzete su sve funkcije u crnogorskom rvanju.

Za novog predsjednika Upravnog odbora imenovan je Nenad Utvić, dok je rodonačelnik ovog olimpijskog sporta u Crnoj Gori, Mališa Radović izabran za predsjednika Skupštine.

Na zasijedanju najvećeg organa crnogorskog rvanja, formiran je i koordinacioni tim u koji su pozvani predstavnici svih 11 klubova, kako bi u najskorijem roku bila sastavljena dokumenta, prvenstveno izmjene i dopune Statuta, o kojima bi se odlučivalo na Skupštini, koju će UO pripremiti u najskorijem roku.

Upravo je potreba preregistracije Saveza prema novom Zakonu o sportu uslovila i imenovanje novog rukovodstva, koji je Skupština obavezala da to uradi u narednih 15 dana.

S obzirom na to da Skupštini nijesu prisustvovali delegati iz tri kluba, odluke je jednoglasno usvajalo osam delegata. Najveću polemiku izazvalo je pitanje kvoruma, jer prema spisima RSCG, Savez sačinjava sedam klubova.

Nakon što je verifikaciona komisija ustanovila da su prisutna četiri i da postoji kvorum, usprotivio se osnivač Rvačkog saveza Crne Gore Mališa Radović.

"Ko treba da verifikuje i ponovo prima u Savez klubove koji su osnivači?! Evo vam Statuta koji je donesen 2007. godine i jedini je ovjeren i to svaka njegova stranica. I zašto bismo primali klubove koji su članovi Saveza. Osnovali su ga klubovi, “Ratko Žerić”, “Dušan Bojović” i RK Budva. Kasnije su kao punopravni članovi primljeni i drugi klubovi. Tačno je da je bivši predsjednik Staut prepravljao više puta, ali to nikada nije zavedeno a samo je inicijalni iz 2007. godine priznat i ovjeren od strane resornog Ministarstva", kazao je Radović, mašući Statutom u prisustvu predstavnika Uprave za mlade i sport Brana Ivanovića.

Verifikaciona komisija je potom donijela odluku o kvorumu sa osam delegata, od 11 klubova koji su članovi Saveza. Uz konstataciju da je Baboviću uredno proslijeđen poziv, kao i predstavnicima klubova Nikšić, Mojkovac i Butua.

Bivšem rukovodstvu članovi Skupštine spočitali su netransparentnost u radu, nepostojanje kalendara takmičenja, konkursa za organizaciju prvenstava, registracionog pravilnika...

Skupština je donijela odluku da radni tim ispita funkcionisanje Saveza u posljednje tri godine, da se ispitaju finansije, dokumentacija i da se popiše imovina.

"Nama, Savezu koji je registrovan u Nikšiću dolaze računi, evo jednog od 5.000 eura. Dok Babović troši u Budvi, gdje je ove godine, paradoksalno, RSCG prijavio na svoje ime. To je jedinstven primjer među 180 članica FILE. I gdje bi nas odvelo i samo nabrajanje njegovih nepočinstava. No, konačno su sportski radnici i sami takmičari uvidjeli gdje ide naše rvanje i ustali su sa peticijom da više ne prihvataju takav rad, kao i za pokretanje sudske prijave", zaključio je Radović.

Olimpijac bez prilike

Iako nije prisustvovao, Skupštini se putem pisma obratio i naš najtrofejniji rvač Vladimir Radosavljavić, osvajač prve medalje za Crnu Goru na Mediteranskim igrama u Peskari 2009. godine.

"Osvojio je prvu bronzu na Meditranskim igrama, i isti Velimir Babović mu je uručio ovaj pehar koji gledate, kao najboljem crnogorskom rvaču u 2011. godini. I sada ga isti Babović osporava i odstranio ga je iz reprezentacije, pa nije ni dobio priliku da učestvuje na turnirima za olimpijsku normu. Radosavljević je to pravo obezbijedio učešćima na prvenstvima Evrope i svijeta, a bio je i stipendista Crnogorskog olimpijskog komiteta", kazao je Nenad Utvić.

Skupština je konstatovala da rvanje treba vratiti rvačima, pokrenuti takmičenja, pošto su pod rukovodstvom Babovića na rvačkim takmičenjima nastupali džudisti i takmičari iz džiu-džicu klubova. Uz to, brojna takmičenja koja je organizovao Babović su bila pravi fijasko, pošto je i jedan izgubljen meč donosio medalju, naglasili su na Skupštini.

Babović: Skupština bez kvoruma

Vanrednoj Skupštini na kojoj mu je izglasno nepovjerenje nije prisustvovao predsjednik Rvačkog saveza Velimir Babović.

"Nijesam želio da svojim prisustvom dajem legitimit nelegitimnom zasijedanju. Riječ je o klubovima koji nijesu članovi Saveza, uglavnom iz Nikšića, kao i Mališa Radović koji je isključen iz RSCG zbog krivotvorenja. I naravno bio je prisutan RK Budva, prema kojem se vodi disciplinski postupak, jer nema takmičara. Iskoristili su učešće naše reprezentacije na Mediteranskom prvenstvu u Larisi da zakažu Skupštinu, nestatutarnu, jer u radu Saveza, prema Statutu su isključeni klubovi koji ne učestvuju na državnom i međunarodnim takmičenjima.

To su klubovi bez sala, takmičara, trenera i postoje samo radi konkurisanja za novac. I da, jedno lice ne može predstavljati dva kluba, a Nenad Utvić se predstavlja kao član RK Budva i RK Petrovac, a to je nezakonito. Predsjedništvo Rvačkog saveza će sjutra u 14 sati održati sastanak i donijeti zaključke o zakazivanju Izborne skupštine u zakonskom roku. Meni svakako ističe mandat i na kraju sam snaga, tako da se najvjerovatnije neću kandidovati za novi. Jednostavno sam umoran od opstrukcija klubova čija je to jedina aktivnost. No, o svemu ćemo obavijestiti javnost, nakon Predsjedništva na koji su pozvani predstavnici svih klubova i medija", kazao je za "Vijesti" Babović.

Bonus video: