Predloženi kandidati za Trinaestojulsku nagradu

Svake godine mogu se dodijeliti najviše tri godišnje Trinaestojulske nagrade, dok se svake treće godine može dodijeliti jedna nagrada za životno djelo
132 pregleda 3 komentar(a)
rukometašice budućnosti, Foto: Savo Prelević
rukometašice budućnosti, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.05.2012. 16:49h

Žiri za dodjelu Trinaestojulske nagrade održao je prvu sjednicu i utvrdio liste kandidata nagrade za životno djelo i godišnjeg priznanja.

Predsjednik žirija prof. dr Dragan K. Vukčević i članovi prof. dr Predrag Ivanović, prof. dr Dragan Koprivica, Andrej Nikolaidis i prof. dr Milenko Popović “utvrdio je da su svi prijedlozi formalno pravno valjani”, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Za Trinaestojulsku nagradu za životno djelo predloženo je 17 kandidata: Slobodan Kovačević, pjesnik, slikar, kompozitor i kantautor; Milenko Ratković, književnik; Zef Bato Dedivanović, glumac, režiser i književnik; prof. dr Slobodan Radonjić; Ismeta Ramdedović Ličina, Veselin Raičković, prof. Radovan Radonjić, akademik; Zoran Lakić, akademik; Branko Pavićević, akademik; prim. dr sci Ratko D. Radović, naučni savjetnik, ortopedski hirurg; Radoslav Rotković, akademik, Mihail – Milo Pavlović, akademski slikar; prof. dr Mirko Peković, ljekar specijalista neuropsihijatar; Ranko Jovović, književnik; Marina Abramović, umjetnica; Todor Vučković, slikar i Aleksa Asanović violončelista.

Slavica Knežević je kandidovana kao ljekar i književnica, a na listi su i Slobodan Vuković, novinar, publicista i pisac, te novinarka RTCG Snežana Rakonjac

Među 33 kandidata za dodjelu godišnje Trinaestojulske nagrade su ponovo Slobodan Kovačević i Aleksa Asanović koji su predloženi i za onu koja se dodjeljuje za životno djelo.

Kao književnici su kandidovani Isak Kalpačina, Ilija Lakušić, Miodrag Tripković, Miraš Martinović, Dušan Đurišić, Ljubeta Labović, Borislav Jovanović, Milorad Popović, Dragiša L. Jovović, Gojko Čelebić i Slobodan Vukanović. Za Trinaestojulsku nagradu za 2012. godinu je predložen i dramski pisac Ljubomir Đurković.

Filmski reditelji, slikari...

Slavica Knežević je kandidovana kao ljekar i književnica, a na listi su i Slobodan Vuković, novinar, publicista i pisac, te novinarka RTCG Snežana Rakonjac. Predložen je i filatelista Tomo Katurić.

Predloženi su i dr sci. Adnan Čirgić, lingvista, prof. dr Miljan Radović i prof. dr Slobodan Radonjić

Iz oblasti likovne umjetnosti su predloženi Ismet Hadžić, akademski slikar, dr Aleksandar Čilikov, istoričar umjetnosti, Risto Radmilović, akademski vajar, Srđan Vukčević, slikar.

Filmski reditelj Branko Baletić i reditelj dokumentarnih filmova Vladimir Perović su takođe na listi kandidata.

Predloženi su i dr sci. Adnan Čirgić, lingvista, prof. dr Miljan Radović i prof. dr Slobodan Radonjić.

Za doprinos ljekarskoj struci su kandidovani prof. dr Mirko Peković, ljekar specijalista neuropsihijatar i Zorica Kovačević, direktorica Doma zdravlja Danilovgrad.

Zoran Kalezić i "Budućnost"

Ove godine je i svijet estrade dobio predstavnika Zorana Kalezića, a predložen je i Ženski rukometni klub “Budućnost”. Kompanija “13 Jul-Plantaže” je jedan od kandidata kao i NVO Savez udruženja roditelja djece i omladine sa teškoćama u razvoju „Naša inicijativa“.

Trinaestojulska nagrada za 2011. godinu dodijeljena je pozorišnom reditelju Slobodanu Milatoviću, kompozitoru Žarku Mirkoviću i istoričaru Šerbu Rastoderu

Godišnja Trinaestojulska nagrada se dodjeljuje građaninu, grupi, ili pravnom licu za djela, ili ostvarenja u svim oblastima rada i stvaralaštva u prethodne dvije godine, koja su od izuzetnog značaja za Crnu Goru.

Nagrada za životno djelo dodjeljuje se istaknutom naučnom radniku ili umjetniku, koji je građanin ili državljanin Crne Gore, koji je svojim stvaralaštvom obilježio vrijeme u kojem je djelovao.

Nagrada se dodjeljuje za stvaralaštvo u raznim oblastima, a biće urućena uoči 13. jula

Trinaestojulska nagrada za 2011. godinu dodijeljena je pozorišnom reditelju Slobodanu Milatoviću, kompozitoru Žarku Mirkoviću i istoričaru Šerbu Rastoderu.

Godišnja nagrada - 11.000 eura

Svake godine mogu se dodijeliti najviše tri godišnje Trinaestojulske nagrade, dok se svake treće godine može dodijeliti jedna Trinaestojulska nagrada za životno djelo.

Novčani dio godišnje Trinaestojulske nagrade iznosi 200 najnižih cijena rada, odnosno 11.000 eura, a novčani dio Trinaestojulske nagrade za životno djelo iznosi 300 najnižih cijena rada (16.500 eura).

Nagrada se dodjeljuje za stvaralaštvo u raznim oblastima, a biće urućena uoči 13. jula, Dana državnosti Crne Gore.

Bonus video: