Nova knjiga Milisava Popovića - "Pred buđenje"

Popović je "Vijestima" kazao da nije riječ samo o skupu nasumično odabranih kolumni, koje su se našle tek tako između korica knjige
319 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.05.2012. 15:05h

Crnogorski pisac i kolumnista Milisav Popović nedavno je nakon svog prvijenca "Zaboravljena gora: Mitska biće Crne Gore" objavio svoje drugo djelo "Pred buđenje", u izdanju izdavačke kuće "Gligorije Dijak".

U knjizi "Pred buđenje" se nalazi 40 tekstova za koje je autor kao polaznu osnovu imao svoje najčitanije kolumne, kao i priče "Korak", "Zapisi", "Šaka brašna", "Teodorino pismo", "Gospodin dama" , "Hijene", "Plavi um", "Opstanak", "Budni sni ", "Led", "Februar"...

Kratko poglavlje u knjizi naslovljeno kao "Iz pisma čitalaca" sadrži najzanimljivije komentare čitalaca na autorove kolumne.

Koncept ozbiljnog djela

Popović je "Vijestima" kazao da nije riječ samo o skupu nasumično odabranih kolumni, koje su se našle tek tako između korica knjige, već se "radi o konceptu koji odgovara jednom ozbiljnom djelu".

"Još jedan dokaz nakon "Zaboravljene gore" da osim kamena i mora, planeti možemo ponuditi riznicu sačinjenu od riječi"

"Nerijetko se (među novinarima) misli da se radi o običnom prebacivanju kolumni u beletrističku formu. Istina je da je uredništvo izdavačke kuće odabralo veći broj već napisanih tekstova i zamolilo da ih nadogradim i upodobim onoj formi koja bi odgovarala kvalitetnom konceptu ozbiljnog djela, a da stilski ne odudara od kolumni koje je narod odranije prihvatio", objašnjava Popović.

Kriterijumi u izboru kolumni kaže on, bili su: profilisanje etno mitologija podneblja, sociopatologija, nauka, zanimljive i korisne činjenice, kao i motivi koje ne mogu drugačije objasniti nego kao "korisne senteme za svakodnevnu upotrebu".

"Još jedan dokaz nakon "Zaboravljene gore" da osim kamena i mora, planeti možemo ponuditi riznicu sačinjenu od riječi koja miriše drugačije od svega što su imali priliku da kušaju... a da im opet bude blisko. I otvori neke nove apetite", kazao je Popović.

Galerija

Bonus video: