Rambo: Proslavimo zajedno slavni poraz na Evroviziji!

Rambo je prije takmičenja rekao da očekuje da nastavi neuspješnu tradiciju crnogorskih predstavnika na Eurosongu
227 pregleda 85 komentar(a)
Ažurirano: 23.05.2012. 14:20h

Crnogorski predstavnik na Evroviziji, Rambo Amadeus, se zahvalio svima na podršci nakon što sinoć nije uspio da se plasira u finale tog takmičenja.

"Proslavimo zajedno slavni poraz na Evroviziji! Hvala vam na bezrezervnoj podršci! A sada odmah na nove radne zadatke, povratak kući, pa probe za nove komade", napisao je Rambo na svom Facebook profilu.

Rambo je prije takmičenja rekao da očekuje da nastavi neuspješnu tradiciju crnogorskih predstavnika na Eurosongu.

"Ekonomist": Crnogorci su uvijek voljeli da o sebi misle kao o piscima i umjetnicima

Britanski list Ekonomist, osvrnuo se nakon nastupa Ramba Amadeusa na Evroviziji na pjesništvo i kniževnost uopšte u Crnoj Gori.

U tekstu koji je naslovljen "Knjževno buđenje u Crnoj Gori" navodi se da je jasno zašto je Crna Gora izabrala Ramba za predstavnika, jer je on još prije raspada Jugoslavije bio ikona na muzičkoj i zabavnoj sceni u cijeloj bivšoj državi, te da se igralo na kartu da će Rambo dobiti glasove svih bivših republika.

Rambo nije uspio da se plasira u finale (video) >>>

Spot za pjesmu "Euro neuro" opisan je kao jako simboličan, kao i Rambovo pojavljivanje na seceni sa trojanskim konjem u momentu dok Evropa traži rješenje za krizu u Grčkoj.

"Crnogorci su uvijek voljeli da o sebi misle kao o piscima i umjetnicima" kaže se u tekstu. Kenet Morison, britanski akademik i glavni "posmatrač" Crne Gore kaže da su kroz istoriju

Crnogorci vidjeli sebe "ne samo kao ratnike već i kao pjesnike sa osjećajnom stranom"

"Biti pjesnik bio je prirodan dio toga biti Crnogorac, pored borbe sa Turcima, i nije smatrano ženstvenom osobinom" kaže Morison.

Šest godina nakon sticanja nezavisnosti, u Crnoj Gori se pojavio "novi talas" pisaca, smatra Morison. On navodi da se samo mali broj njih uspio istaknuti van granica zemlje. "Ali s obzirom na veličinu zemlje to je jednako kao da se u Britaniji pojavilo 30 ili 50 pisaca. To je veoma značajno, tamo se nešto zbiva" kazao je Morison za "Ekonomist".

Kao tri najbitnija mlada pisca navode se Balša Brković, Andrej Nikolaidis i Ognjen Spahić.

Nikolaidis i Spahić su prošle nedjelje bili u Londonu gdje su učestvovali u nizu književnih panel diskusija. Andrej Nikolaidis je bio u Londonu i povodm svoje knjige "Dolazak" koja je prevedena na engleski jezik.

S obzirom na veličinu, svijet kniževnosti i zabave u Crnoj Gori prestavlja svojevrsno "selo", niko ne treba da bude izunenađen ako ugleda premijera, Spahića, Nikolaidisa i Ramba Amadeusa kako uz kafu raspravljau o nekoj pjesmi ili knjizi

Nikolaidis prema pisanju "Ekonomista" ima reputaciju "lošeg momka" zbog njegovog pisanja o incidentu u Republici Srpskoj u januaru.

"Nikolaidis je napisao satirični tekst koji je izazvao oluju u Srbiji, gdje su njegovi komentari iskorišteni u predizbornim kampanjama više političara" navodi se u trekstu, uz napomenu da to nije bio pokušaj atentata već da se u dvorani oružje samo sakrivalo.

"Dok je Nikolaidis politička figura, Ognjen Spahić to nije" kaže se u tekstu. Spahića vide kao zabavnog i talentovanog pisca koji je takođe stasavao u doba raspada Jugoslavije. Kao čovjeka koji je odbio da pođe u vojsku te nije mogao dobiti pasoš zbog čega je pročitao cijelu biblioteku nakon čega je njegova karijera krenula uzlaznom putanjom.

Kao jednog od savremenih pisaca, čija djela još uvijek nijesu prevedena na engleski navode premijera Igora Lukšića.

"Stvaranje književnih djela čelnih ljudi u vladama Crne Gore je tradicija koja seže do 1847. kada je Njegoš izdao svoj čuveni "Gorski vijenac"".

"Još uvijek se smatra klasikom, djelovi njegove poezije su radikalno politički nekorektni, kao na primjer njegovi hvalospjevi o etničkom čišćenju, gdje su Crnogorci ubijali svoje neprijatelje Muslimane koji nijesu htjeli da pređu u pravoslavlje" navodi se i u tekstu, dodajući da Lukšić na svu sreću piše ljubavnu poeziju i koloni se od kontroverznih tema.

U vrijeme kralja Nikole i Njegoša kritičari bi vjerovatno bili protjerani ili gore od toga, ali to više nije slučaj.

"Ognjen Spahić je rekao da je čudno vidjeti premijera kako čita poeziju u knjižari sa svih strana okružen tjelohraniteljima, i dodao da je kralj Nikola najgori crnogorski pisac, a Igor Lukšić drugi najgori", piše "Ekonomist".

U tekstu se zaključuje da, s obzirom na veličinu, svijet kniževnosti i zabave u Crnoj Gori prestavlja svojevrsno "selo", niko ne treba da bude iznenađen ako ugleda premijera, Spahića, Nikolaidisa i Ramba Amadeusa kako uz kafu raspravljau o nekoj pjesmi ili knjizi.

Galerija

Bonus video: