Rekordnih 28 timova u Ligi šampiona za odbojkaše

Broj klubova u odnosu na prethodne sezone povećan je za četiri, pa će sljedeće sezone biti sedam grupa po četiri tima.
0 komentar(a)
Finalni turnir Liga šampiona u Lođu, Foto: Cev.lu
Finalni turnir Liga šampiona u Lođu, Foto: Cev.lu
Ažurirano: 22.05.2012. 21:35h

Prvi put od kada je prije 12 godina ustanovljen novi format, Liga šampiona za odbojkaše sljedeće sezone brojaće rekordnih 28 ekipa, iz to iz 15 zemalja.

Broj klubova u odnosu na prethodne sezone povećan je za četiri, pa će sljedeće sezone biti sedam grupa po četiri tima.

"Postoji veliko interesovanje za učešćem u našem najprestižnijem klupskom takmičenju. Zato smo i odlučili da proširimo broj učesnika na 28, gdje će biti i ekipa koje će debitovati u Ligi šampiona", kazao je Andre Mejer, predssjednik Evropske odbojkaške konfederacije.

U eliti će mjesto imati i Budvanska rivijera, koja je četvrtu uzastopnu godinu dobila “vajld kard”. Osim Budvana, specijalnu pozivnicu dobili su i Ruselar (Belgija), Marek Union-Ivkoni (Bugarska), Fridrihshafen, Unterhahing (Njemačka), Zaksa (Poljska), Kostanca (Rumunija) i Dinamo Moskva (Rusija).

Marek Union-Ivkoni i Kostanca su debitanti u Ligi šampiona, kao i novi šampion Njemačke Berlin, koji je imao direktno pravo učešća u LŠ.

Osim Berlina, i timova koji su dobili “vajld kard”, u narednoj sezoni LŠ nastupiće još i aktuelni prvak Evrope, Zenit i još jedan predstavnik Rusije Lokomotiva iz Novosibirska, italijanski timovi Lube, Trentino i Kuneo, zatim poljski Rešovija i Belhatov, belgijski Noliko i Lenik, francuski prvak i vicešampion Tur i Poatje, turski timovi Fenerbahče i Arkaš, austrijski Hipo Tirol, Češke Budejovice, rumunski Zalau, srpska Crvena zvezda, slovenački ACH volej i španski Teruel.

"Ovo proširenje učesnika je zapravo test za našu namjeru da proširimo horizonte Lige šampiona, i da ovu sjajnu odbojkašku zabavu približimo što većem broju naših navijača. Naš krajnji cilj je da u bliskoj budućnosti broj učesnika popnemo na 32 tima, naravno vodeći računa da je kvalitet učesnika uvijek bude garantovan. Uspjeli smo da okupimo najjače iz najboljih odbojkaških zemalja, i jedva čekamo da krene takmičenje”, dodao je predsjednik CEV-a.

Žrijeb grupa za LŠ biće obavljen 29. juna u Beču.

Bonus video: