nema kraja krizi

Najveći pad akcija na Atinskoj berzi u posljednje 22 godine

Grčke dionice izgubile su skoro 90 odsto vrijednosti od 2008. kada je počela recesija u toj zemlji
2 komentar(a)
Ažurirano: 22.05.2012. 15:06h

Politička i finansijska nesigurnost u Grčkoj uticala je danas na pad akcija na Atinskoj berzi na najniži nivo u poslednje 22 godine, uprkos skokovima na evropskim tržištima.

Generalni indeks u popodnevnoj trgovini na Atiniskoj berzi opao je za 1,84 odsto na 534,55, što je malo niže od godišnjeg prosjeka u 1990.

Grčke dionice izgubile su skoro 90 odsto vrijednosti od 2008. kada je počela recesija u toj zemlji.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) objaviće sjutra izvještaj o globalnoj ekonomskoj situaciji, u kome predviđa da će bruto domaći proizvod Grčke u ovoj godini opasti za 5,3 odsto, i dodatnih 1,3 odsto u 2013 - što je gore nego što je prognozirala EU.

Grčku čekaju novi parlamentarni izbori 17. juna, pošto na prethodnim 6. maja nijedna stranka nije osvojila dovoljno glasova da bi samostalno formirala vladu, a lideri prvoplasiranih stranaka nisu uspjeli da se dogovore o koaliciji, zbog sukoba oko mjera štednje koje su uslov da bi Atina dobila međunarodnu finansijsku pomoć.

Politički ćorsokak u koji je zapala Grčka ponovo je pokrenuo bojazni da bi ta zemlja mogla da izađe iz zone eura.

Lider prelazne vlade Panajotis Pikramenos bi trebalo da održi hitan sastanak kabineta pred sjutrašnji samit lidera EU u Briselu, na kome se očekuje debata o tome kako podstaći privredni rast širom kontinenta.

Pikramenos je pozvao grčke sindikate, poslodavce i političke partnere da pokažu uzdržanost pred junske izbore.

"U interesu društvene harmonije, oni moraju da sarađuju na način koji neće podgrijati atmosferu u ovim teškim vremenima", rekao je on.

Grčko ministarstvo finansija, u međuvremenu je saopštilo da je državni budžetski deficit u prva četiri mjeseca ove godine dostigao 9,15 milijardi eera, što je manje od zacrtanih 11 milijardi, sa slabim rastom prihoda zbog većih smanjenja troškova nego što je bilo očekivano.