VODITE RAČUNA O SEBI

Četiri korisne navike koje produžavaju život deset godina

Zdrava ishrana je neophodna za dobro zdravlje. Potreban vam je hranljiv doručak, koji nužno mora da sadrži vlakna. Za ručak, obavezno jedite meso i povrće. I lagana večera 2-3 sata prije spavanja - pečena riba sa povrćem ili jogurtom
53 pregleda 0 komentar(a)
baba, Foto: Shutterstock
baba, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.05.2018. 11:14h

Pametni ljudi sa Harvarda uvijek rade na nekom istraživanju.

Jedno je bilo dugoročno, a kao rezultat toga su saznali kako možemo produžiti život 10-15 godina. Ako ste ignorisali ove stvari, onda otkrijte i primjenjujte ove korisne navike. Ne lišite se dodatnih godina života.

Fizička aktivnost

Fizička aktivnost mora biti redovna, a ne s vremena na vrijeme. Svako može da izabere ono što najviše voli. Ali najmanje 10 minuta dnevno, sport je neophodan.

Zdrava ishrana i kontrola tjelesne težine

Zdrava ishrana je neophodna za dobro zdravlje. Potreban vam je hranljiv doručak, koji nužno mora da sadrži vlakna. Za ručak, obavezno jedite meso i povrće. I lagana večera 2-3 sata prije spavanja - pečena riba sa povrćem ili jogurtom.

Da biste kontrolisali težinu, nisu vam potrebne iscrpljujuće dijete. Dovoljno je izabrati najefikasniji sistem ishrane. I, naravno, odustajati od brašna i slatkiša.

Alkoholna pića

Nije tačno da uopšte ne treba piti alkoholna pića ako želite da živite duže. Čaša crvenog vina je čak korisna. Ovde je kontrola važna. Na primjer, naučnici sa Harvarda koji su sproveli studiju izračunali su da u prosjeku muškarci mogu da konzumiraju ne više od 30 ml alkohola dnevno, a žene dvostruko manje - 15 ml.

Ostavite cigarete

Još jedna zanimljiva činjenica naučnika iz Oksforda - pušači koji su napustili lošu naviku pre nego što stignu do srednjih godina, uštede do 10 godina života - kaže jedan od vođa studija.

Prema statistikama, jedna cigareta smanjuje život za 13,8 minuta. Jasno je da postoje izuzeci.

Generalno, ove navike su vrlo jednostavne. One uopšte nisu teške za sprovođenje, a istovremeno i dalje živite punim plućima 10-15 godina više, prenosi Ženski magazin.