Kuljača objašnjavao odakle mu zgrada, čamac, zemlja...

Nakon praznika će biti nastavljeno saslušanje, između ostalih i Dragana Sekulića iz Budve, vlasnika preduzeća “Moninvest”, prijatelja Svetozara Marovića
164 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 19.05.2012. 02:28h

Zamjenik specijalnog tužioca Lidija Vukčević saslušala je juče bivšeg potpredsjednika opštine Budva Dragana Marovića i suprugu bivšeg gradonačelnika Budve i direktorku preduzeća “Gaga trejd” Jadranku Kuljaču u finansijskoj istrazi koju je tužilaštvo pokrenulo o poslovanju njihovih privatnih firmi.

Marović je saslušavan više od dva sata, ali je “utekao” novinarima koji su ga čekali ispred zgrade tužilaštva. Na saslušanje je ušao na glavni ulaz malo prije 14 časova, a izašao na zadnji ulaz poslije 16 časova.

Kako “Vijesti” saznaju, Marović je iz zgrade tužilaštva izašao na sporedni izlaz, a zatim munjevito ušao u taksi i otputovao van Podgorice.

Saznajemo da je Marović u specijalnom tužilaštvu detaljno ispitivan o porijeklu imovine, kako je stekao, te da su ga ispitivali i o listu nepokretnosti. Izvor navodi da se tužilaštvo veoma dobro pripremilo, te da su imali mnogo podataka o njegovom poslovanju. Izvor blizak Maroviću navodi da su prema njemu u tužilaštvu bili veoma korektni i ljubazni.

Nakon praznika će biti nastavljeno saslušanje, između ostalih i Dragana Sekulića iz Budve, vlasnika preduzeća “Moninvest”, prijatelja Svetozara Marovića.

Prekjuče je u specijalnom tužilaštvu saslušavan bivši gradonačelnik Budve Rajko Kuljača u vezi sa poslovanjem njegove privatne firme preko koje je od 2007. godine zaradio blizu milion eura. Tužilaštvo je pokrenulo finansijsku istragu protiv Kuljače, ispitujući porijeklo njegove imovine.

Prema podacima sa sajta Komisije za utvrđivanje konflikta interesa, kao i prema katastarskim podacima potvrđuje se da je Kuljača u 2005. godine, kada je sa mjesta načelnika Odjeljenja bezbjednosti Budva prešao na mjesto čelnika Opštine, Komisiji za utvrđivanje konflikta interesa prijavio kuće u Bečićima, jednu od 250 i jednu od 180 metara kvadratnih. Prijavio je i da posjeduje 25 odsto stambene zgrade, oko 500 kvadrata, i kredit bez naznačenog iznosa.

On je tada posjedovao i 30 hiljada kvadratnih metara zemljišta u selu Kuljače, vaučer u HLT fondu, platu od oko 400 eura i zaradu od turizma od 40 hiljada eura. Njegova supruga Jadranka tada je posjedovala “golf 4”, vaučer u istom fondu, mjesečnu platu od 150 eura i restoran u zakupu od 10 hiljada eura. Već 2007. godine, plata Kuljači sa 400 eura mjesečna plata raste na 1037,54 eura, a prihodi od turizma uvećani su mu sa 40 na 80 hiljada eura.

Prijavio je 500 kvadrata stambene zgrade u Rafailovićima i prodao 2450 metara kvadratnih zemlje u selu Kuljače za 245 hiljada eura

Te godine nije prijavio promjene u dijelu nepokretnosti, osim što je njegova žena na kredit kupila auto “tojota” vrijedan 30 hiljada eura i od turizma zarađivala 15 hiljada eura. Kuljača je 2008. godine prijavio da je kupio čamac CPVER 640, za 3.500 eura, mjesečna plata mu je bila 1390 eura, a prihodi od turizma 130 hiljada eura. Njegova supruga Jadranka je u turizmu te godine bila uspješnija pa je zaradila bruto 207 hiljada eura.

Kao gradonačeliku Budve plata je 2009. bila ista kao i 2008. godine. Prijavio je 500 kvadrata stambene zgrade u Rafailovićima i prodao 2450 metara kvadratnih zemlje u selu Kuljače za 245 hiljada eura. Za 2010. godinu, Kuljača je Komisiji prijavio da je posjeduje kuću u Bečićima od 250 kvadrata u vlasništvu, a 180m2 naslijeđene kuće, prodao je zemljište za 130 hiljada eura i kupio zemljište za 50 hiljada eura.

Naveo je da je 100 hiljada eura zaradio od zakupa soba, te prijavio i da je prodao naslijeđenu zemlju u selu Kuljače za 293.085 eura, što je uplaćeno kod Crnogorske komercijalne banke. U dijelu koji se odnosi na njegovu suprugu piše da je 2010. godine otplatila kredit za “mercedes”, od izdavanja smještaja je zaradila 20 hiljada eura, a vrijednost ostvarenog prometa u ugostiteljstvu joj je bila 308. 202 eura.

Presuda Rajku Kuljači i Draganu Maroviću u slučaju “Zavala”, zakazana je za 5. jun u Višem sudu u Podgorici, koju će donijeti sudija pojedinac Valentina Pavličić.

Galerija

Bonus video: