Njega kože: Dehidracija uzrok starenja

Postoje prirodni sastojci koji mogu da neutrališu slobodne radikale. To su antioksidansi. Oni se unose u organizam preko ishrane voćem, povrćem, a posebno onim koje je bogato beta karotenima.
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.05.2012. 11:34h

Prof. Olgica NIKČEVIĆ

Duvan, zagađenje, nepravilna ishrana, stres, nedostatak sna, sunce itd, oštećuju kožu jer dovode do dehidracije i multiplikacije slobodnih radikala. Dehidracija je najvažniji uzrok prijevremenog starenja kože. Intenzitet dehidracije varira u zavisnosti od različitih faktora: načina života, godina starosti, ishrane, sezone...

Slobodni radikali su molekuli koji se prirodno formiraju u organizmu i koji postaju veoma štetni ako ih ima u prevelikom broju. Oni oštećuju kožu na taj način što koža postaje blijeda, naborana i prije vremena ostari.

Kako slobodni radikali nastaju pod dejstvom sunčevog zračenja, zagađenja, stresa, duvana, hemijske agresije, i ishrane koja takođe trpi uticaj sredine.

Postoje prirodni sastojci koji mogu da neutrališu slobodne radikale. To su antioksidansi. Oni se unose u organizam preko ishrane voćem, povrćem, a posebno onim koje je bogato beta karotenima. Neophodno je održati visok nivo hidratacije i eliminisati toksine, kako bismo sačuvali zdravlje kože.

Savjeti:

Obezbijediti uravnoteženu ishranu - voće, povrće i proteini.

Izbjegavajte alkohol i duvan koji oslobađaju slobodne radikale, odgovorne za prijevremeno starenje kože.

Pijte minimum litar i po vode dnevno, kako biste pospješili eliminaciju toksina i hidrataciju kože.

Bonus video: