Ishrana: Recepti za jela od mahunarki

U originalu, služi se uz pita hljeb. Vi možete da tostirate naš obični hljeb, da pozovete drage prijatelje i da na talasu fenomenalnih aroma otputujete u Liban u dobrom društvu.
219 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.05.2012. 13:34h

Moja asocijacija na mahunarke su mudrost, harmonija i snaga zemlje. Nećemo o pasulju, jer je u ovim krajevima njegovo spremanje dovedeno do savršenstva.

Da se opet otisnemo u daleke krajeve? Možemo i na kamili. Košeri je jelo koje mi je otkrila moja vrlo mlada, ali vrlo obrazovana prijateljica Iva. Ono ima dugu tradiciju i jedno je od najpopularnijih nacionalnih jela u Egiptu.

Pravi se od sočiva. Ono je mekano, djeluje umirujuće i lako se vari. Postoji nekoliko vrsta (smeđe, crveno, zeleno) i svako će odgovarati.

Sprema se ovako: skuva se po 100 g sočiva, riže i tjestenine i ocijedi.

Sos: na ulju se proprži pola ljute papričice i zgnječeni bijeli luk, doda se 400 g na kockice isjeckanog paradajza i 2 kašike paradajz pirea, kašika sirćeta i so. Kuva se nekoliko minuta, a onda nježno miješa još nekoliko minuta.

Luk se karamelizuje: kolutovi luka se proprže na malo ulja dok ne postanu tamni i hrskavi. U posude za pojedinačno služenje se stave sočivo, riža i tjestenina. Preko njih se sipa sos od paradajza, a na vrh karamelizovani luk. Služi se sam ili uz prženo povrće.

Za humus kažu da je najpoznatiji namaz Bliskog istoka. Zemlja porijekla – Liban.

Glavni sastojak humusa je naut, a obavezan začin tahini – krem od susama (ima ga u prodavnicama zdravije hrane, a nekad i u supermarketima).

300 g nauta se potopi preko noći sa listom lovora, a zatim se skuva i posoli pred kraj kuvanja. Ako se odvoje ljuske na površini, uklone se i ostavi se 2 – 3dl supe od d kuvanja.

U blenderu se samelje naut, uz dodatak maslinovog ulja i oko 1,5 dl supe u kojoj se kuvao, da se dobije gladak krem.

U avanu se izgnječi 4 – 5 režnjeva bijelog luka, malo posoli, dok ne postane bijela krema.

U posebnoj posudici se miješa 4 – 5 kašika tahinija sa 1,5 dl soka od limuna.

Sve se to umiješa u pire od nauta, dosoli i pobiberi svježe samljevenim biberom.

U malom tiganju na malo maslinovog ulja propržite grubo narezan kikiriki (1 šaka), indijski orah ili pistaće. Humus se služi tanje namazan na tanjiru, ne u činiji.

Razmaže se, pa se viljuškom naprave brazde. Neposredno prije serviranja ugrije se 4 – 5 kašika maslinovog ulja i ulije u brazdice.

Pospe se kikirikijem, grubo narezanim crnim maslinama (5 – 6 kom), isjeckanim listićima nane.

U originalu, služi se uz pita hljeb. Vi možete da tostirate naš obični hljeb, da pozovete drage prijatelje i da na talasu fenomenalnih aroma otputujete u Liban u dobrom društvu.

Institut Balans

Bonus video: