Ne zna se ko su bili akteri tuče kod podgoričke gimnazije

I pored dobrog obezbjeđenja i oko 20 profesora, bili su nemoćni da spriječe ulazak u dvorište više stotina osoba koje nijesu njihovi učenici
115 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 18.05.2012. 16:46h

Nakon tuče učenika, od kojih su četvorica zadobila ozbiljne povrede, tokom maturske žurke u dvorištu Gimnazije „Slobodan Škerović”, direktor te ustanove Dragiša Šćekić tvrdi da “gimnazijalci nijesu bili inicijatori, ni učesnici tog incidenta”.

"Tvrdim da niko od učenika Gimnazije nije direktno učestvovao u tuči. Kako prijepodnevna, tako je i poslijepodnevna proslava tekla u najboljem redu, dok nakon 17 sati nijesu počele da dolaze druge osobe. Neću da tvrdim da su učenici pojedinih podgoričkih škola, jer ne znam kazao je”, Vijestima” Šćekić.

On ističe da su i pored dobrog obezbjeđenja i oko 20 profesora, bili nemoćni da spriječe ulazak u dvorište više stotina osoba koje nijesu njihovi učenici, zbog čega su odlučili da prekinu žurku.

"Niko od maturanata Gimnazije nije priveden zbog tuče. Nažalost, povrijeđeni su učenici koji su se tu zadesili, ali nijesu učestvovali u sukobu", kazao je direktor.

Maturanti su, kako je dodao, i u tom nemilom događaju pokazali zrelost i odmah nakon prekida žurke, poslušali upravu i napustili dvorište.

Borovinić: Nijesam obaviješten

Mada je prema informacijama iz policije, nešto iza 17.30 sati došlo je do sukoba gimnazijalaca i učenika Mašinske škole, gdje su akteri bili u alkoholisanom stanju, direktor Mašinske škole Žarko Borovinić kazao je “Vijestima” da “nije obaviješten, da je i jedan učenik te škole učestvovao u sukobu”.

"U Upravi policije bio sam odmah nakon što sam obaviješten o incidentu, ali mi nije rečeno da je bilo ko od naših učenika priveden. Takođe, nije me pozvao ni niko od roditelja učenika", kazao je Borovinić.

On ističe da ne može snositi odgovornost za to, jer nije u prilici da mladim ljudima izvan škole nameće bilo kakva ograničenja, ali i da će pomno pratiti razvoj cjelokupnog događaja.

"Upravo iz te predostrožnosti u školi nije bila organizovana maturska žurka, a ta praksa prekinuta je još prošle godine", naveo je direktor.

Tukli se i pendrecima

Gimnazijalci tvrde da su probleme izazvali učenici drugih škola, koji su nepozvani došli na žurku.

" Ne znam konkretno iz koje škole, ali pijani su i došli, i odmah počeli da stvaraju nerede. Lomili su flaše, a odjednom je nastala tuča, pesničenje, letjele su kamenice, pendreci, polomljene flaše i čaše.

Bilo je jako mnogo ljudi pa ni policija nije mogla brzo da spriječi tuču. Odmah je prestala muzika, žurka je prekinuta, prestrašeni učenici počeli su da se razilaze", kazao je maturant Gimnazije.

Gimnazijalci, kako je dodao, nijesu skloni tome i, nažalost, do ovoga ne bi došlo da se nijesu umješali drugi.

Iako je na žurkama srednjih škola, na kojima se okupilo nekoliko stotina đaka, bio zabranjen alkohol, većina maturanata se o to oglušilo.

Kod Elektrotehničke škole bilo mirno

Žurka koja je istog dana bila organizovana u krugu Elektrotehničke škole, prema riječima direktora Veselina Pićurića, prošla je bez i najmanjeg incidenta, za šta je prvenstveno zaslužna dobra organizacija cjelokupnog događaja, koju ju je uz nadzor direktora i profesora, obezbijeđivalo desetak policija i privatno obezbjeđenje.

"Ne znam da je iko od tih učenika kasnije pravio probleme u Gimnaziji, niti sam obaviješten od Uprave policije", kazao je Pićurić.

On je dodao da se na proslavi veselilo oko hiljadu učenika, 285 njihovih maturanata, kojima su se pridružili učenici iz Hemijske i Građevinske škole.

“Lično sam na početku proslave pozdravio učenike i zamolio ih još jednom da ne dozvole bilo kakve incidente. Ispratili smo jednu posebnu generaciju, mnogo dobrih i poštenih ljudi, znali su da se ponašaju i zato smo im i dozvolili da slave u školskom dvorištu", kazao je Pićurić.

Isto je potvrdila i direktorica Hemijske škole Ljeposava Vuksanović, koja je kazala da je niko iz uprave Gimnazije, policije, kao ni roditelji nijesu obavijestili o učešću njenih učenika u tom događaju.

Od incidenta se ogradio i direktor Ekonomske škole Branislav Đukić, istakavši da nije obaviješten da su učenici te škole bili u Gimnaziji.

"Dozvolio sam održavanje maturske žurke u dvorištu škole, jer sam želio da izađem u susret tim dobrim i korektnim mladim ljudima. Međutim, Đački parlament je zbog nesuglasica oko proslave odlučio da odustane od toga. Zaista, do danas nemam saznanja da je bilo ko od naših maturanata bio inicijator, kao ni učesnik tog incidenta", kazao je Đukić.

Policija: Povrijeđeni gimnazijalci

Međutim iako direktori škola tvrde da nijesu njihovi učenici učestvovali u tuči, “Vijestima” je i danas potvrđeno iz policije da su povrijeđena četri đaka i da su svi iz Gimnazije.

“Vijestima” je rečeno da su se sukobili maturanti Gimnazije i mašinske škole, kao i da je jedan od povrijeđenih koji je punoljetan odbio pomoć ljekara na šta ima zakonsko pravo, a ostalim je ukakazana pomoć u Urgentnom centru, nakon čega su upućeni na snimanja.

Incidentu koji se dogodio u Gimnaziji prethodila je tuča desetak učenika zbog nesuglasica oko organizacije proslave, kada su povrijeđena dva učenika, a njih sedam privedeno je u policiju i saslušano u prisustvu roditelja.

Šćekić je uoči proslave kazao “Vijestima” da su razmatrali mogućnost zabrane žurke, ali da su nakon dogovora sa odjeljenskim starješinama i čvrstog obećanja predstavnika učenika, odlučili da ne prekidaju višegodišnju tradiciju.

Pomoć i zbog povreda i previše alkohola

Medicinsku pomoć u Urgentnom centru Kliničkog centra u četvrtak je zatražilo četvoro maturanata, od kojih je jedan, prema riječima direktora Urgentnog bloka Vladimira Dobričanina, zadobio prelom nosa, dok su ostali imali lakše povrede glave.

Nakon ukazane medicinske pomoći svi mladići upućeni su na kućno liječenje.

U Zavodu za hitnu pomoć tokom protekla 24 sata ljekari su zbrinuli osam pacijenata pod dejstvom alkohola, a isto toliko i zbog zadobijenih povreda.

Galerija

Bonus video: