Muzeji otvoreni do kasno u noć, nema izgovora da ne posjetite neki

Ministarstvo kulture Crne Gore je organizovanje manifestacije “Noć muzeja” povjerilo Narodnom muzeju Crne Gore
133 pregleda 4 komentar(a)
Muzej Kralja Nikole Cetinje, Foto: Arhiva Vijesti
Muzej Kralja Nikole Cetinje, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 18.05.2012. 08:28h

Crna Gora je i ove godine dio velike međunarodne manifestacije "Noć muzeja", koja će se održati u subotu, a u to ime će svi muzeji koji su uključeni, biti otvoreni do kasno u noć. Priliku da odu u muzej u vrijeme koje ne trpi izgovor "nemam vremena" neće imati građani Herceg Novog, jer Zavičajni muzej i Umjetnička galerija “Josip-Bepo Benković” imaju "materijalnih problema”, a u toku su i radovi na sanaciji nekih oštećenja u objektu na Toploj koji je zaostavština Mirka i Olge Komnenić. Direktor žabljačkog Centra za kulturu je “Vijestima kratko odgovorio “da se u Žabljaku neće organizovati manifestacija”.

Ministarstvo kulture Crne Gore je organizovanje manifestacije “Noć muzeja” povjerilo Narodnom muzeju Crne Gore, “sa zadatkom da se Muzeji Crne Gore uključe u manifestaciju i da promovišu, valorizuju i približe najširoj javnosti pokretna kulturna dobra, koja se čuvaju u muzejima”, saopšteno je iz Ministarstva.

Cetinje u pokretu, grafike Vita Nikolića u Bijelom Polju

Ove godine, najviše događaja biće u gradu muzeju Cetinju. Prirodnjački muzej će u 12 časova u zgradi Biljarde prirediti izložbu fragmenata prirode sa aspekta njihove jedinstvenosti, u 19 časova, otvara se nova crnogorska umjetnička galerija “Miodrag-Dado Đurić”, a u 21 čas u Biljardi će radove predstaviti mlađi italijanski umjetnici koji se bave različitim medijima.

Istovremeno će u Ateljeu DADO, biti predstavljena video-selekcija četvoro međunarodnih autora iz Avganistana, Paname, Italije i Albanije. Narodni muzej će organizovati i Virtuelni muzej na trgu, tj. video-prezentaciju muzejskog fonda, u tri segmenta. Na fasadi crkve na Ćipuru, tehnikom Flip page, posjetioci će uživati u prelistavanju Oktoiha. Istorijski, Umjetnički, Etnografski, Njegošev i Muzej kralja Nikole biće otvoreni i dostupni za posjetioce, za sve vrijeme trajanja manifestacije.

Bjelopoljci će imati “Noć za pamćenje” u Zavičajnom muzeju. Željko Raičević, savjetnik u Muzeju najavio brojne sadržaje među kojima se izdvajaju grafike Vita Nikolića

"Nova izložbena postavka Zavičajnog muzeja dopunjena je originalnim ličnim dokumentima prvog crnogorskog pisca Rista Ratkovića”, rekao je on U Pomorskom muzeju u Kotoru obezbijedili su vodiče i predavače za sve zainteresovane.

Šoping u Podgorici

U Podgorici će “Noć muzeja” obilježiti Centar savremene umjetnosti izložbom “Šoping” u Delta sitiju, na kojoj će biti izložena izabrana djela sa konkursa CSUCG i Delte renomiranih umjetnika: Ana Miljkovac, Ivanka-Vana Prelević, Jelena Đukanović, Blažo Kovačević i Natalija Mijatović, Nada Kažić, Sreten Sošić i Slavko Lekić.

U 21 sat će u Dvorcu Petrovića na Kruševcu biti predstavljena nova stalna postavka koja prikazuje umjetnost Afrike, Azije, Latinske Amerike, a može se pogledati i soba Dada Đurića u kojoj se nalaze njegova djela i u kojoj publika može pogledati i dva dokumentarna filma o ovom velikom umjetniku.

U galeriji „Centar“ je u trajanju „Crtež u slovenačkom stripu“, a u Perjaničkom domu i parku na Kruševcu biće organizovan program „Night Walk”. Ovaj prostor će biti ispunjen multimedijalnim radovima savremenih umjetnika. Predstaviće se Dušanka Seratlić, Lidija Rabrenović, Milovan Novaković, Vlatka Vujošević, Anastasija Kostić, Tijana Vujović, Petar Vujović, Dušan Tomić, Brigita Antoni, Aleksandar Ostojić i Alver Menišić.

Od 22 sata u prostoru parka na Kruševcu publika će moći da prisustvuje muzičkom performansu alternativnog benda „Pleme“.

Blaga Bara

U Baru će biti otvoren Zavičajni muzej i biće prikazano arheološko otkriće iz Sutomora “Mogila na Rake” ranobronzanodopski grob sa kraja III milenijuma, čiji je autor arheolog Mladen Zagarčanin.

Vrata muzeja u Dvorcu kralja Nikole biće otvorena od 19 do 24 sata, tokom kojih je ulaz u muzejsku postavku besplatan, što važi i za spomen-prostor u zgradi Doma revolucije gdje je izložba “Vladimir Popović Španac”, a i ulaz u Stari grad u Starom Baru biće besplatan od 19 sati.

I ove godine u “Noći muzeja” učestvuje galerija “Velimir A. Leković” sa izložbom slika Draga Dedića čije otvaranje je zakazano za 20 sati.

Bonus video: