Suđenje za ubistvo Šćekića: Osporeni telefonski listinzi

Advokat Dragoljub Đukanović je izrazio sumnju da je neko prepravljao podatke na serverima mobilnih operatera, te da su unijeti netačni podaci u listinzima
81 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.05.2012. 02:28h

Osim što su prigovorili ekspertskom nalazu i mišljenju vještaka za telekomunikacije Predraga Boljevića, advokati odbrane su u nastavku suđenja optuženima za ubistvo policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića, osporili i autentičnost telefonskih listinga u kojima su, pored brojeva mobilnih operatera 069 i 067 navedeni i njihovi korisnici.

Zbog podstrekavanja na ubistvo inspektora Šćekića, optuženi su Saša Boreta i Ljubo Bigović, dok su za ubistvo inspektora, optuženi Ljubo Vujadinović i Milan-Čila Šćekić.

U optužnici se navodi da su sa brojeva mobilnih telefona koji pripadaju optuženima, kupili džip “grand čiroki” zatim ga odvezli na zatamnjivanje stakala, kojim su se 30. avgusta 2005. počinioci ubistva dovezli do kuće inspektora Šćekića.

Prepravljani podaci?

Advokat Dragoljub Đukanović juče je pred specijalnim vijećem sudije Biljane Uskoković u Višem sudu u Podgorici, jasno izrazio sumnju da je neko prepravljao podatke na serverima mobilnih operatera, te da su unijeti netačni podaci u listinzima.

Jučerašnji glavni pretres protekao je u nastojanju odbrane da ospori kako osnovni tako i dopunski nalaz vještaka Boljevića, tako da je advokat Dragoslav Ognjanović, branilac Saše Borete, optuženog da je sa Ljubom Bigovićem, podstrekavao Ljuba Vujadinovića i Milana-Čilu Šćekića na ovaj zločin, predložio novo vještačenje.

Zamjenik vrhovnog državnog tužioca Stojanka Radović protivila se novom vještačenju, jer se Boljević detaljno izjasnio i ničim nije doveo u sumnju stručnost i objektivnost.

Vještak za telekomunikacije Predrag Boljević je odgovarajući na pitanje suda kazao da je osnovni nalaz dao 8. decembra 2008. godine i izradio na osnovu listinga koji mu je dostavio mobilni operater T-Mobile za deset brojeva, kao i Promonte za četiri telefonska broja.

Podaci o baznim stanicama, dužina trajanja razgovora, broj telefona, vrijeme nastanka razgovora su se poklapali i nije bilo nikakve razlike i ti podaci su bili identični

Vještak je dodao da je za jedan broj, listing dobio od suda. Dopunski nalaz koji je izradio 10. marta 2009. sačinio je na osnovu naredbe suda, za tri broja Promontea i jedan operatera T-Mobile.

"Tri listinga koje sam dobio od mobilnog operatera Promonte bili su standardnog formata, a ista situacija je bila i za listinge koje sam dobio od T-Mobile. Upoređivao sam listinge koje sam dobio u elektronskoj formi i u papirnoj i jedina razlika koju sam uočio je da su podaci iz listinga u papirnoj formi sadržali i podatke ko je korisnik tih brojeva.

Podaci o baznim stanicama, dužina trajanja razgovora, broj telefona, vrijeme nastanka razgovora su se poklapali i nije bilo nikakve razlike i ti podaci su bili identični. Prema tadašnjem zakonu, nije postojao uslov niti se zakon bavio dužinom trajanja čuvanja listinga. Neograničeno su mogli da se čuvaju listinzi. Da budem precizan, zakonska obaveza nije postojala koliko dugo se čuvaju telefonski listinzi", kazao je Boljević.

Galerija

Bonus video: