Naručioca ubistva u Bugarskoj otkucao plaćeni ubica

Bugarski mediji ispravili ko je uhapšeni naručilac likvidacije tamošnjeg biznismena
91 pregleda 6 komentar(a)
policija, Bugarska, Foto: BGNES
policija, Bugarska, Foto: BGNES
Ažurirano: 18.05.2012. 18:02h

Uhapšen je Srbin, a ne Crnogorac - glasila je prva rečenica u mnogobrojnim bugarskim medijima, koji su juče napravili ispravku o uhapšenom naručiocu ubistva tamošnjeg biznismena Božina Božinova (36).

Zabuna oko nacionalnosti i identiteta, najvjerovatnije, dogodila se nakon prvog javnog istupa tamošnjeg ministra Cvetana Cvetanova, koji je tvrdio da je za planiranje likvidacije uhapšen naručilac iz Crne Gore i trojica Jermenaca.

Tokom jučerašnjeg dana bugarski tužilac ali i mnogobrojni mediji, pozivajući se na nezvanične podatke iz policije, tvrdili su da je zapravo uhapšen Srbin i Libijac, kojem je platio 30.000 leva da ubije Božinova.

Srpska policija u Sofiji

Mediji su objavili da je uhapšen srpski državljanin Bitiki Haki kod kojeg su, između ostalog, nađena i dokumenta na ime Haki Ukšini, takođe iz Srbije. Međutim, ni to nije do kraja pouzdana informacija jer su još uvijek u toku provjere da li osumnjičeni zaista koristi svoj ili lažni pasoš.

Srpski “Telegraf” je objavio da zbog utvrđivanja identiteta uhapšenog, u Sofiju je juče otputovala i delegacija srpske policije, koja će pomoći bugarskim kolegama da otkriju ko se krije iza imena osumnjičenog naručioca.

Bugarski list “24 časa” objavio je da osumnjičeni Srbin, a najverovatnije, koristi nekoliko lažnih pasoša. Spekuliše se i da je on ranije hapšen u toj zemlji zbog trgovine drogom i falsifikovanja, kao i da mu je ranije zabranjen ulazak u Bugarsku na deset godina.

Libijac, a ne Jermeni

Naručioca ubistva otkucao je plaćeni ubica, inače Libijac Mustafa Muhamed Ismail.

On se, kako pišu mediji u Sofiji, predao policiji i ispričao im da ga je Srbin angažovao za ovo ubistvo i da mu je dao pištolj. Libijac je naveo da mu je naručilac iz Srbije dostavio i plan praćenja biznismena Božinova ali i raspored kretanja.

Koliko je zabune unijela prva informacija, koju je saopštio ministar Cvetanov, najbolje govori i ispravka tamošnjih medija, koji su naveli da u toj akciji nijesu uhapšena dvojica Jermena.

Pojašnjeno je da je riječ o Libijcu, a da uhapšeni Jermeni nemaju nikakve veze s planiranjem ubistva, već da su samo nelegalno ušli u Bugarsku zbog čega su u utorak privedeni u policiju.

Crna Gora čeka odgovor

Nacionalni centralni biro Podgorica u srijedu je poslao depešu u Sofiju tražeći od kolega u Bugarskoj podatke o uhapšenoj osobi.

Zahtjev u Bugarsku je poslat jer je prva informacija ministra bila da je u akciji uhapšen naručilac, porijeklom iz Crne Gore.

“Do sada nijesmo dobili povratnu informaciju ali ni zahtjev kolega iz Bugarske za pomoć ili neku provjeru u ovom predmetu”, rečeno je “Vijestima” u crnogorskoj policiji.

Bonus video: