Betina fotografija godine "Majka i ćerka"

Urednik fotografije ND "Vijesti" Savo Prelević 2004. godine osvojio je prestižno priznanje
0 komentar(a)
Majka i ćerka, Foto: Beta/AP
Majka i ćerka, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 17.05.2012. 18:27h

Fotografija "Majka i ćerka", Sanje Knežević iz Amnesti internešenala (Amnesty International) izabrana je za Betinu fotografiju godine.

Glavni urednik Novinske agencije Beta Ivan Cvejić, otvarajući izložbu "Betina fotografija godine", podsjetio je da se izložba održava po deveti put. On je rekao da je ove godine na konkursu učestvovalo 125 autora iz 13 zemalja koji su poslali ukupno 518 fotografija.

"Novina ove godine je to što su prvi put svi zainteresovani mogli da glasaju preko sajta Fejsbuk za svoju omiljenu fotografiju. Više od 7.500 ljudi glasalo je preko te društvene mreže", rekao je Cvejić.

Cvejić je kazao da je žiri od prispjelih radovao odabrao 72 najbolje fotografije.

Druga nagrada pripala je rumunskom fotografu Vadimu Girdi (Ghirda) iz agencije AP za fotografiju "Beba Andrej" ("Baby Andrei"). Treću nagradu osvojio je Miloš Cvetković iz dnevnika "Blic", za fotografiju "Brusač kočionih paknova".

Pobjednici konkursa dobili su: 1.000 eura za prvu, 750 eura za drugu i 500 eura za treću nagradu.

Specijalnu nagradu za sportsku fotografiju, generalnog sponzora izložbe Telekoma Srbije, dobio je Kostadin Andonov, iz bugarskog sportskog portala Sportline, za fotografiju "Slalom".

Specijalna nagrada za ljudska prava Medijske organizacije jugoistočne Evrope (SEEMO) pripala je Igoru Pavićeviću iz magazina Nedeljnik za fotografiju "Ručak na barikadi".

Nagradu publike koja je glasala preko sajta "Fejbuk" dobio je Zoran Petrović iz Gradske turističke organizacije Kragujevac za fotografiju "Đavoli".

Fotografije će narednih dana biti izložene u glariji "Nju moment" u Beogradu, a od 15. jula biće izložene u Parizu u Kulturnom centru Srbije. Najavljeno je da će fotografije biti predstavljene u oktobru u Umjetničkom centru Sent Bridžid u Otavi.

Urednik fotografije "Vijesti" Savo Prelević 2004. godine osvojio je prestižno priznanje.

Bonus video: