Šest šoljica kafe dnevno i duže se živi

Dugogodišnja analiza je pokazala da muškarci koji piju minimum šest šoljica kafe dnevno imaju 10 odsto manji rizik da umru, dok je kod žena rizik od smrti smanjen za 15 odsto
11 komentar(a)
Ažurirano: 17.05.2012. 09:28h

Osobe koje dnevno konzumiraju velike količine kafe, žive duže u odnosu na one koji ne piju popularni crni napitak, pokazalo je posljednje istraživanje američkih naučnika.

Američki ljekari s Nacionalnog instituta za karcinome posmatrali su životne navike više od 400 hiljada ljudi u periodu od 1995. do 2008. godine.

Dugogodišnja analiza je pokazala da muškarci koji piju minimum šest šoljica kafe dnevno imaju 10 odsto manji rizik da umru ranije, dok je kod žena rizik od prijevremene smrti smanjen za 15 odsto.

Taj efekat je zabilježen, navode naučnici, kod skoro svih uzročnika smrti uključujući tu i srčane bolesti, bolesti disajnog sistema, moždanog udara, dijabetesa, infekcija, pa čak i kod povreda i nesreća.

Iako je zabilježena jasna razlika između konzumiranja i nekonzumiranja crnog napitka, istraživači kažu da zbog načina na koji je studija sprovedena ne mogu sa sigurnošću da utvrde uzročno-posljedičnu vezu između kafe i smrtnosti.

"No, možemo da nagađamo koji mehanizmi stoje iza uticaja kafe na ljudsko zdravlje. Kafa sadrži više od hiljadu sastava koji mogu da utiču na rizike od smrti.

Najproučavaniji je kofein, ali i polifenoli mogu da igraju značajnu ulogu", rekao je dr sc. Neal Freedman, voditelj studije.

Bonus video: