Ivanović: Još prikupljamo dokaze protiv Pavićevića i Gvozdenovića

Specijalna tužiteljka tvrdi da se još ne zna da li će protiv Pavićevića i Gvozdenovića biti obustavljen krivični postupak
11 komentar(a)
Ažurirano: 17.05.2012. 08:37h

“Postupajući po krivičnoj prijavi koju je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podnijela protiv predsjednika Opštine Bar Žarka Pavićevića i njegovih saradnika i nekadašnjeg ministra za ekonomski razvoj u Vladi Crne Gore, a sadašnjeg političkog direktora DPS-a Branimira Gvozdenovića, Tužilaštvo i dalje provjerava činjenice i prikuplja dokaze zbog donošenja odluke o tome da li je u konkretnom slučaju izvršeno krivično djelo za koje se goni po službenoj duznosti”, saopštila je "Vijestima" specijalna tužiteljka za organizovani kriminal i korupciju Đurđina - Nina Ivanović.

Ona je pojasnila da iz tog razloga još ne može odgovoriti na pitanje da li će i u ovom slučaju biti primijenjen institut odloženog krivičnog gonjenja i ukazala na to da se shodno članu 272 ZKP institut odloženog krivičnog gonjenje “može primijeniti za krivična djela za koja je propisana novčana kazna ili kazna zatvora do pet godina, a koja nijesu u nadležnosti specijalnog tužioca. To znači da institut odloženog krivičnog gonjenja može primijeniti samo osnovno tužilaštvo.

Zloupotrijebili službeni položaj?

MANS je u julu prošle godine zbog sumnje da su na organizovan način zloupotrijebili službeni položaj u cilju pribavljanja protivpravne imovinske koristi specijalnom državnom tužiocu za korupciju i organizovani kriminal podnijela krivičnu prijavu protiv Pavićevića, Gvozdenovića, Zorana Tomića, sekretara u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Nebojše Miloševića, vlasnika kompanije ''Basketing'' d.o.o. iz Bara, Borislava Lalevića, direktora Doma zdravlja u Baru i bivšeg predsjednika Opštine Bar, Milana Martinovića, izvršnog direktora Pošte Crne Gore i Ratka Vujačića, osnivača kompanije ''Longrun invest'' d.o.o. iz Bara.

U krivičnoj prijavi MANS-a Pavićević je na čelu organizovane strukture i sumnjiči se za zloupotrebu službenog položaja u produženom trajanju, kao i za nesavjestan rad u privrednom poslovanju, u odnosu na vlasništvo nad građevinskom kompanijom Zavod za izgradnju Bara-ZIB. Branimir Gvozdenović i Zoran Tomić se terete zbog osnovane sumnje da su na organizovan način izvršili krivično djelo zloupotreba službenog položaja u produženom trajanju, prilikom izdavanja građevinskih i upotrebnih dozvola, ali i davanja saglasnosti na planska dokumenta kojima je legalizovana nelegalna gradnja i povećavana vrijednost parcela privilegovanim pojedincima i kompanijama. MANS je posebno istraživao ulogu Pavićevića u izmjenama planske dokumentacije, a navedeno je da su otkrili brojne slučajeve legalizacije zgrada koje je gradio Zavod za izgradnju Bara, ali i drugi investitori.

Imaju uticaj na vlast?

MANS je u krivičnoj prijavi ukazao da način izvršenja krivičnih djela ukazuje da su prijavljeni u svom djelovanju koristili privredne i poslovne strukture, posebno iz oblasti građevinarstva, kao i da svojstvo i položaj prijavljenih Pavićevića, Gvozdenovića i Tomića ukazuje da prijavljeni u svom djelovanju imaju uticaj na političku, zakonodavnu i izvršnu vlast.

Institut odloženog krivičnog gonjenja nedavno je primijenjen u slučaju predsjednika Opštine Ulcinj Gzima Hajdinage i kontroverznog biznismena Nasera Keljemendija. Oni su na račun škole, vrtića i porodilišta uplatili po 10 hiljada eura čime je okončano postupak protiv njih. Hajdinaga je bio osumnjičen zbog nelegalne naplate lokalnih dažbina za nelegalne građevine, a Keljmendi je sagradio hotel Kaze Granda u Ulcinju i platio dažbine Opštini uprkos tome što nijesu usvojena planska dokumenta.

Galerija

Bonus video: