Radović: Znalo se ko će suditi Igoru Raičeviću

"Naglašeno mi je da predsjednica Vrhovnog suda zahtijeva da se ovaj predmet što prije presudi..."
447 pregleda 18 komentar(a)
Ažurirano: 17.05.2012. 03:28h

Suđenje Igoru S. Raičeviću, optuženom za ubistvo supruge Marije i Ivana Dulovića, zeta Vesne Medenice, predsjednice Vrhovnog suda, odloženo je na neodređeno vrijeme, jer je advokat Srđan Radović zatražio izuzeće predsjednika krivičnog vijeća sudije Milenke Žižić i Mušike Dujovića, predsjednika Višeg suda u Podgorici.

Prema optužnici Suzane Milić, zamjenika višeg državnog tužioca, okrivljeni Raičević je 25. novembra 2011. oko 10.30 časova u Podgorici, u dvorišnom dijelu zgrade koje se nalaze u Ulici obala Ribnice i Četvrte proleterske, s umišljajem sa više hitaca iz pištolja ubio suprugu Mariju i Ivana Dulovića.

Prije otvaranja glavnog pretresa, advokat Radović je istakao primjedbu na sastav vijeća, objasnivši da sumnja u pristrasnost sudije Žižić, jer je nedavno vidio da sjedi u bašti restorana “Maša” s Medenicom.

“Kao branilac okrivljenog Igora Raičevića imam primjedbu na sastav vijeća i zahtijevam izuzeće predsjednice Vijeća sudije Milenke Žižić, a takođe zahtijevam izuzeće predsjednika Višeg suda u Podgorici Mušike Dujovića”, kazao je advokat Radović.

Obistinile se sumnje

“U ovom postupku branim okrivljenog Raičevića. Vjerovao sam da će on u ovom postupku pred ovim vijećem imati fer i pravično suđenje, te da će biti poštovana njegova ljudska prava. To očigledno nije i neće biti tako. Svima je dobro poznata činjenica da je pokojni Ivan Dulović, zet predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, a upravo iz njenog profesionalnog okruženja, ja kao branilac sam odmah nakon optuženja počeo da dobijam informacije u koje u prvom momentu nijesam mogao da vjerujem, ali koje su se nažalost obistinile.

Moram da naglasim da imena iz objektivnih razloga ne mogu objelodaniti, ali informacija da će ovaj predmet biti dodijeljen u rad sudiji Žižić, za mene ne bi bila začuđujuća da se u trenutku kada sam dobio navedenu informaciju predmet nije nalazio kod višeg državnog tužioca radi optuženja. Naravno ovu informaciju sam prihvatio sa velikom dozom rezerve, vjerujući da će se stvari u ovom postupku dešavati korektno i po zakonu i znajući da sudija Žižić, sudi predmete iz nadležnosti specijalnog vijeća Višeg suda u Podgorici.

Nakon nekoliko dana po dobijanju navedene informacije, lično sam u kafeu restorana “Maša”, u staklenom dijelu, primijetio predsjednicu Vrhovnog suda Medenicu i predsjednicu ovog vijeća sudiju Žižić, koje u prijateljskoj atmosferi i prisnom odnosu ispijaju piće i razgovaraju. Ni ovo mi nije apsolutno u tom trenutku ništa značilo, niti mi je u bilo kom smislu bilo simptomatično sve dok nisam u Višem sudu nakon toga, zvanično dobio informaciju da je predmet u rad upravo dobila sudija Žižić”, kazao je advokat Radović .

Tražena brza presuda?

On je kazao da je u svim radnjama vezanim za dodjelu predmet, učestvovao i predsjednik Višeg suda Mušika Dujović, “bez čije pomoći se ovo na ovakav način ne bi moglo realizovati, a uz sinhronizovano učešće tužilaštva”.

“Ovo napominjem, iz razloga, jer je optužnica dostavljena sudu na kraju radnog vremena, posljednjeg radnog dana u sedmici, a kada na red za zaduživanje predmeta dolazi sudija Žižić. Upravo iz ovih razloga zahtijevam i izuzeće predsjednika Višeg suda Mušike Dujovića.

Naglašeno mi je da predsjednica Vrhovnog suda zahtijeva da se ovaj predmet što prije presudi, te da je naredba za naprijed navedeno vještačenje donijeta mimo glavnog pretresa da se ne bi gubilo vrijeme i čekalo na nalaz vještaka u toku trajanja postupka u fazi glavnog pretresa..."

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: