Predavanje o Erazmu Roterdamskom

Erazmove sudbinske i stvaralačke veze su bili gradovi Roterdam, Rim, Pariz, Oksford, Bazel, Torino (ideja gostujućeg učenjaka potiče od njega)
98 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 16.05.2012. 20:13h

Predavanje dr Gojka Čelebića posvećeno 500-godišnjici izlaska knjige “Pohvala ludosti” Erazma Roterdamskog biće održano večeras u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović” u 18 sati.

Pola milenijuma od prvog izdanja ove knjige slavi se širom svijeta kao svjetski kulturni datum. Dr Gojko Čelebić je diplomata i pisac. Pripada krugu evropskih romansijera postmoderne, koji su se pojavili osamdesetih godina, s naglašenim teorijskim interesom za evropsku književnost u prošlosti (barok) i s tematskim interesom za glavna evropska stremljenja u sadašnjosti (postmoderna).

Njegovo izlaganje baviće se i drugim oblastima na koja je uticao Erazmo Roterdamski (ideje enciklopedije, interneta, socijalne kritike i dr). Erazmo zauzima visoko mjesto u „generaciji osnivača novog svijeta“ (Leonardo, Kopernik, Makijaveli, Mikelanđelo, Luter, Rable) koja je, na neki način, prva ujedinila i radikalno promijenila Evropu.

Njegovo glavno djelo, „Pohvala ludosti“, napisano je za samo osam dana u Oksfordu, u kući prijatelja Tomasa Mora i objavljeno prije tačno pola milenijuma u Parizu. Ovaj učenjak, pisac, prevodilac, teolog i simbolično, i suštinski je uticao na rađanje novih evropskih ideja (u njegovoj terminologiji nove istine ili, češće, istraživanje konkretnog).

Za Erazmovo djelovanje vezane su ideje kao što su: otkriće individualnosti, zatim azil (putovanje ili čak bježanje), intelektualno samopouzdanje (smatra se da nije ponovljeno do naših dana), ideja pamfleta, ideja humora, ideja jezika kao osnovnog modela saznanja (gramatička istraživanja), itd.

Erazmove sudbinske i stvaralačke veze su bili gradovi Roterdam, Rim, Pariz, Oksford, Bazel, Torino (ideja gostujućeg učenjaka potiče od njega).

Bonus video: