Pink Panteri, banditi s oreolom romantične legende

Interpol procjenjuje da članove bande "Pink Panter" čini oko 200 profesionalaca, mahom sa prostora bivše Jugoslavije
139 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 16.05.2012. 15:39h

Do sada su izvršili više od 150 pljački i odnijeli nakit i satove vrijedne oko 250 miliona eura, a sud u Beču osudio je danas jednog njihovog navodnog člana, državljanina Srbije, na 7 godina zatvora zbog pljačke dvije zlatare u glavnom gradu Austrije. Ime "Pink Panter" nadjenuli su im, prije skoro 10 godina, britanski listovi - poslije pljačke londonske juvelirnice koja je nalikovala sceni iz filma Pitera Selersa o inspektoru Kluzou.

Svojevremeno je londonski list "Gardijan" primijetio da na nesreću Interpola i policija iz dvadesetak zemalja u kojima su operisali, ova banda posjeduje određeni stil i glamur i skoro neobaveznu nonšalanciju s kojom pljačka juvelirnice u kojima kupuju samo za najbogatiji. Članovi "Pink Pantera" vrlo dobro znaju gdje su izloženi najbolji dragulji, a odlično, ponekad i kreativno, osmišljene akcije organizovali su Dubaiju, Japanu, Švajcarskoj, Londonu, Francuskoj, Njemačkoj, Luksemburgu, Španiji, Monte Karlu.

U elitnom tokijskom kvartu Ginza, kada su ukrali dijamante vrijedne 32 miliona eura. Među plijenom je bila i ogrlica "Kontesa de Vandom", sa 116 dijamanata

Pljačka draguljarnice "Graf" u centru Dubaija, izvedena je po danu, a snimak akcije, koji je načinio slučajni prolaznik, postao je pravi hit na "Jutjubu", sa više stotina hiljada pregleda.

Kako se to ne bi više ponovilo, članovi kriminalne grupe su u jednom francuskom gradu prefarbali klupu koja se nalazila neposredno ispred draguljarnice kako bi spriječili prolaznike da sjednu ispred radnje tokom pljačke.

U centar medijske pažnje "Pink Panter" je došao u martu 2004. godine poslije čuvene pljačke draguljarnice "Le supre-diamant couture de Maki", u elitnom tokijskom kvartu Ginza, kada su ukrali dijamante vrijedne 32 miliona eura. Među plijenom je bila i ogrlica "Kontesa de Vandom", sa 116 dijamanata. Ono po čemu su prepoznatljivi policiji širom svijeta su veoma brze, dobro organizovane, suptilne akcije u kojima rijetko koriste nasilje, a izloge često razbijaju čekićem ili kroz njih prolaze u automobilu.

Jedan od policajaca, koji godinama prati njihove aktivnosti, čak je priznao da im se "na neki čudan način divi". Policiji se, međutim, nimalo ne dopada što je "Pink Panter" maltene dobio određeni oreol "globalne, romantične legende", naročito zbog činjenice da su ljudi iz jednog od najsiromašnijih djelova Evrope riješili da kradu od onih koji su bogati.

U Francuskoj su prije nekoliko godina osvanuli i oglasi u kojima se nudila nagrada od milion dolara za bilo kakvu informaciju koja bi dovela do hapšenja pljačkaša radnje "Harry Winston" u elitnoj pariskoj Aveniji Montanj, odakle su pljačkaši, koji su "govorili fracuski jezik sa jakim balkanskim akcentom", za 15 minuta odnijeli nakit vrijedan 80 miliona eura.

Vjeruje se da žive širom Evrope i da neki od njih imaju sasvim uobičajne poslove poput čistača u bolnicama. Da im ne polazi uvijek sve za rukom ilustruje "slučajno" hapšenje člana bande Duška Poznana, osumnjičenog za pljačke u Dubaiju i Lihtenštajnu. Naime, oktobra 2008. Poznan je, sa još jednim saučesnikom, obilazio Monako, kvart u kome se nalaze ekskluzivne prodavnice "Kartije", "Ermes" i "Luj Viton" i dok je prelazio ulicu udario ga je automobil.

On je prvo odbio medicinsku pomoć, ali kada su ga konačno odvezli u bolnicu, policajac ga je prepoznao sa Interpolove potjernice. Policija je uspjela i da, nakon pljačke u Dubaiju, u zapaljenom audiju pronađe ugovor o iznajmljivanju auta sa brojem mobilnog telefona, koji ih je odveo do šest članova "Pink Pantera", između ostalih i Bobana Stojkovića. U Bernu je, početkom prošle godine, održan i sastanak stotinak policajaca iz dvadesetak zemalja koji su tri dana razgovarali o "Pink Panteru", jer im je svima zadatak da ih strpaju iza rešetaka.

Zvaničnici Interpola kažu da je proteklih godina uhapšeno 25, a da se istraga vodi potiv 400 osumnjičenih pripadnika ili saučesnika "Pink Pantera", ali da srž te kriminalne grupe čini oko 40 ljudi.

Hronologija pljački i potjera

2004, mart - Banda "Pink panter", uz upotrebu sile izvršila prepad na zlataru u centru Tokija. Ukrali su nakit vrijedan oko 20 miliona eura.

2006, februar - Pljačku draguljarnice u Vaduzu, Lihtenštajn, za koju policija osumnjičila "Pink pantere".

2007, april - Pljačka draguljarnice "Graf" u Emiratima. Ukradene dvije vreće nakita vrijednog 11 miliona eura. Grupa je uhapšena poslije saznanja da su rentirali dva "audija", korišćena u pljački.

2007, jun - U pljački juvelirnice u tokijskom trgovačkom i turističkom kvartu Ginza, pripadnici "Pink pantera" poprskali su suzavcem prodavce u radnji, uzeli nakit vrijedan od 2,5 do tri miliona dolara i pobjegli na biciklima. Nakit je ukraden bukvalno policajcima ispred nosa.

2007, jul - Provala u prodavnicu "Ćiribela" u Monte Karlu, poslije čega je policija sazvala međunarodnu konferenciju u Interpolovom centru u Lionu.

2010, oktobar - Apelacioni sud u Beogradu donio je pravosnažnu presudu na ukupno 14 godina i devet mjeseci zatvora, Aleksandar Radulović osuđen je na šest godina i devet mjeseci, Đorđije Rašović na pet godina i osam mjeseci, a Snežana Panajotović na dvije godine i četiri mjeseca. Protiv državljanke Velike Britanije Doroti Fasoli Mej nije vođen krivični postupak, jer zakonima Velike Britanije nije dozvoljeno izručenje njenih državljana.

2010, oktobar - Četvorica pljačkaša na Strogetu, u centru Kopenhagena, Danska, za samo 80 sekundi ukrali su satove vrijedne 15 miliona danskih kruna, odnosno 1,5 miliona eura.

2011, septembar - Pljačka zlatare u bečkoj ulici Hernalser Hauptštrase. Pljačkaši pobjegli sa manjim plijenom.

2011, septembar - Pljačka zlatare "Švedt" na Julius Tandler Placu u Beču.

2011, septembar - Japanska policija uhapsila crnogorskog državljanina Mirka Pavićevića zbog sumnje da je učestvovao u najmanje dvije pljačke nakita u toj zemlji i Hong Kongu, u kojima je ukraden nakit vrijedan najmanje pola miliona eura.

2011, septembar - Sud u Tokiju, Japan, osudio na 10 godina zatvora crnogorskog državljanina Rifata Hadžiahmetovića člana "Pink pantera", zbog krađe nakita vrijednog oko 3,7 miliona dolara.

2012, mart - ''Pink panteri" su opljačkali zlataru "Roberto Koin" u centru Rima u sred dana, odnijevši robu u vrijednosti milion i po eura. Lopovi su došli lijepo odjeveni, glumeći kupce, a Mitar Marjanović je napolju čuvao stražu. Marjanović je šest dana kasnije, zbog nepažnje dvojice pomagača koji su u opljačkanoj zlatari ostavili kesu sa otiscima prstiju, kao i lisice kojima su vezali prodavačice.

2012, mart - Grčka policija saopštila da je uhapsila troje srpskih državljana - dva muškarca i jednu ženu za koje sumnja da su pripadnici "Pink pantera".

"Austrijska policija je objavila da traga za četvoricom državljana Srbije, od kojih su dvojica pripadnici bande "Pink Panter", zbog umiješanosti u pljačke zlatara i draguljarnica u Beču i Salcburgu. Kada je riječ o "Pink Panter" bandi, policija je navela da je ušla u trag licima na osnovu jednog svjedoka koji je posmatrao kako su osumnjičeni promijenili vozilo, odnosno sa motora, sa kojih su pobjegli sa mjesta pljačke, prešli u automobil. Policija traga za Filipom P. (22) i Nemanjom V. (23), dok je treći osumnjičeni Marko N. (21) već u zatvoru.

Bonus video: