Marinina bronza zlatnog sjaja

"Bila sam maksimalno psihički, tehnički i fizički pripremljena i bila sam sigurna da ću osvojitu neku od medalja", rekla je Raković na konferenciji za novinare.
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.05.2012. 12:52h

Bronzana medalja Marine Raković na Evropskom prvenstvu na Tenerifama je zlatnog sjaja, poručeno je iz Karate saveza Crne Gore.

Raković je u meču za medalju, u kategoriji do 68 kilograma, pobijedila Njemicu Martu Veis.

Ona je u prvom kolu pobijedila Mađaricu Terezu Tornioši, a u drugom Potugalku Simon Vilhene.

Poražena je u trećem kolu od nove šampionke Evrope, Hafse Sejdu Buruču iz Turske.

Borba je završena bez poena, ali su sudije procijenile da je Buruču imala više inicijative.

U repesažu savladala je Slovakinju Luciju Foldesiovu.

Raković je na Tenerifama osvojila prvu karate medalju za Crnu Goru na evropskim i svjetskim prvenstvima u seniorskoj konkurenciji od sticanja nezavisnosti.

Ona je kazala da nije lako osvojiti medalju na Evropskom prvenstvu u konkurenciji kakva je bila na Tenerifama.

"Potrebno je puno rada, ozbiljnih priprema i da se isprati veliki broj takmičenja i međunarodnih turnira. Od prošlog Evropskog prvenstva odradila sam 15 turnira. Bila sam maksimalno psihički, tehnički i fizički pripremljena i bila sam sigurna da ću osvojitu neku od medalja", rekla je Raković na konferenciji za novinare.

Prema njenim riječima, za uspješan nastup na šampionatu neophodna je i sreća na žrijebu.

"Bitno je bilo samo da imam sreću na žrijebu. Imala sam je u prva dva kola i ostvarila pobjede. U trećem kolu sudije su presudile u korist Turkinje, ali sam u repesažu bila prava i došla do medalje", rekla je Raković.

Selektor ženske reprezentacije Slavenko Bajić rekao je da je nakon 17 godina osvojena seniorska karate medalja.

On je istakao da je njena medalja prva u ženskoj konkurenciji, dok je posljednju kod kartista u seniorskoj konkurenciji osvojio Vladimir Joković na EP 1995. godine.

"Poslije 17 godina dočekali smo da Raković u ženskoj konkurenciji osvoji medalju. Prvenstvo je odradila fantastično, njeni protivnici nijesu osvojili ni poen. To najbolje govori kako je bila taktički spremna i koliko je dobro radila", rekao je Bajić.

On je istakao da je medalja predstavlja satisfakciju za uloženi rad i podstrek za dalje.

Prema njegovim riječima, ostale crnogorske reprezentativke nijesu imale sreće na žrijebu, ali da su pružile svoj maksimum.

Selektor karatista Dragoljub Fatić kazao je da su njegovi izabranici imali težak žrijeba u pojedinačnoj konkurenciji.

"Nadali smo se da će biti bolje. U ekipnopj konkurenciji su bili oslabljeni bez Danila Lučića, ali su prošli prvo kolo, dok su u drugom poraženi od Bosne i Hercegovine 2:1. Uz malo sportske sreće mogli smo ih i dobiti. Da smo bili kompletni mogli smo možda i do medalje", rekao je fatić.

On je pohvalio uspjeh Marine Raković, navodeći da se medalje mogu očekivati i sa Sbjetskog i Mediteranskog prvenstva koji su na programu do kraja godine.

Predsjednik karate saveza Vladimir Mrvaljević kazao je da je konkurencija na Tenerifama bila nikad jača, podsjećajući da je učestvovalo 45 država sa oko 450 takmičara.

"Crnogorski karatisti osvajanjem medalja nastavili su tradiciju osvajanja medalja. Radimo u teškim uslovima i teško rješavamo finansijske probleme. Jedva obezbjeđujemo sredstva za putovanja, to obično radimo u posljednjem trenutku", rekao je Mrvaljević.

On je istakao da je samo pitanje dana kada će karate postati olimpijski sport.

Bonus video: