Pulević: Neću da budem pion u nezakonitoj igri CANU

Pulević je kazao da je CANU posljednjim odlukama jasno stavila do znanja kakav odnos ima prema državi u kojoj djeluje
2 komentar(a)
Ažurirano: 16.05.2012. 11:01h

Biolog Vukić Pulević poručio je da nije član Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU) i da nije mogao to postati zbog, kako je ocijenio, nezakonitih odluka u vezi prijema bivših članova Dukljanske akademije nauka i umjetnosti (DANU).

Crnogorski parlament nedavno je usvojio Zakon o CANU, kojim se ukida DANU, čiji članovi, prema određenoj proceduri, mogu postati članovi nacionalne akademije.

Skupština CANU je u ponedjeljak za vanredne članove izabrala Pulevića, književnika Sretena Asanovića i istoričara Šerba Rastodera, dok su književnik Mirko Kovač i slikar Dimitrije Popović izabrani za inostrane.

CANU nije primila u članstvo 22 bivših članova DANU.

Pulević je kazao da je CANU posljednjim odlukama jasno stavila do znanja kakav odnos ima prema državi u kojoj djeluje i iz čijeg budžeta se finansira.

“Bahato se oglušujući o Zakon usvojen u najvišem zakonodavnom tijelu Crne Gore, Skupština Akademije je i formalno dokazala da osim što svojom politikom već decenijama djeluje kao ispostava jedne susjedne države, funkcioniše i mimo crnogorskoga pravnog poretka”, navodi Pulević u reagovanju dostavljenom agencije MINA.

On je poručio da mu ne pada na pamet da bude pion u nezakonitoj igri čelnika CANU, niti da prihvata „velikodušno“ darovanu sinekuru.

“Dakle, niti sam član CANU, niti sam to mogao postati protivzakonitim odlukama njene skupštine”, naveo je on u otvorenom pismu.

“Dakle, niti sam član CANU, niti sam to mogao postati protivzakonitim odlukama njene skupštine”, naveo je on u otvorenom pismu.

“Nelegalno postupanje zvaničnika CANU još jedan su test za pravni poredak Crne Gore. Test na koji se mora odgovoriti striktnim poštovanjem mehanizama sankcionisanja protivzakonitih radnji, bez trulih konsenzusa i ugađanja onima koji se izruguju s temeljnim principima na kojima počiva moderna civilizacija”, kazao je on.

Ministarstvo nauke 30. aprila stavilo je van snage pravilnik o postupku verifikacije članova DANU za članstvo u CANU, zbog njegove neusklađenosti sa zakonom o toj instituciji.

Predsjedništvo DANU je saopštilo da će ignorisati odluke Skupštine CANU, smatrajući da su nelegitimne.

Sreten Asanović zatražio je juče da bude brisan iz članstva CANU, smatrajući da je njegov izbor u državnu akademiju nije urađen prema zakonu

Šerbo Rastoder je kazao da će se, u vezi verifikacije njegovog članstva u CANU, ponašati onako kako bude odluka njegove izvorne akademije.

Bonus video: