Ludi od ljubavi: Šarm i preciznost mladih snaga

Iako je u pitanju mala produkcija, ova predstava sa akcentom na glumačku igru, pokazuje da su ovakve forme atraktivne i potrebne našim scenama
239 pregleda 1 komentar(a)
Ludi od ljubavi, Julija Milačić, Foto: Zetskidom.me
Ludi od ljubavi, Julija Milačić, Foto: Zetskidom.me
Ažurirano: 16.05.2012. 10:44h

Diplomska predstava mladih crnogorskih glumaca Julije Milačić, Emira Ćatovića i Aleksandra Gavranića, po tekstu slavnog Sema Šeparda "Ludi od ljubavi", izvodi se od februara na scenama crnogorskih pozorišta.

Radi se o veoma zanimljivom pozorišnom poduhvatu. Iako je u pitanju mala produkcija, ova predstava sa akcentom na glumačku igru, pokazuje da su ovakve forme atraktivne i potrebne našim scenama.

Osim toga što je ova predstava prvobitno bila ispitni rad, ona podrazumijeva i afirmaciju malih scena, ispitivanje novih snaga i talenata, ali i održavanje teatarske energije koju prije svega nose mladi umjetnici.

Komunikacija između aktera vrlo se popularno i lako može primijeniti na ljubavne odnose ovog tipa u životima nekih od nas

Šepardov čuveni komad "Ludi od ljubavi" govori o dvoje mladih ljudi, koji pripadaju white trashu u Americi u periodu 70tih godina prošlog vijeka, njihova uzajamna osjećanja idu do ekstrema, a rezultiraju tragičnim ishodom.

"Ludi od ljubavi" je jedan od najizvođenijih komada ovoga pisca, a u slavnoj holivudskoj ekranizaciji Roberta Altmana, igraju Sem Šepard i Kim Bejsinger.

Film je bio nominovan za Zlatnu palmu 1986. godine.

Mladi crnogorski glumci su u atmosferi neopterećenoj rediteljskim uticajima napravili uzbudljivu i zanimljivu predstavu. Uz minimalna odstupanja od fabule, i diskretna scenska rješenja koja pripadaju glumcima, njihova igra je usklađena i precizna, uz dozu šarma i energičnosti koje posjeduju sva tri glumca.

Njihovi karakteri su jasno izdefinisani, a univerzalnost ove tragične ljubavne priče se očitava u preciznim glumačkim zadacima. Odnosi koje potenciraju glumci od početka do kraja predstave determinisani su situacijama, što je za jednu jednočinku pravo malo majstorstvo.

Bilo bi više nego poželjno da predstava "Ludi od ljubavi" doživi što više izvođenja

Komunikacija između aktera vrlo se popularno i lako može primijeniti na ljubavne odnose ovog tipa u životima nekih od nas, što je publika umjela da prepozna i nagradi aplauzom.

Intimističku atomsferu komada odlično podržava publika koja okružuje mali dramski prostor sobe iz jednog motela u Mohave pustinji, u kojem glumci igraju na ceni Zetskog doma.

Tako se lakše vide sve glumačke ekspresije, žučne rasprave su mnogo životnije, ali i najvažnije, neosporni talenti mladih glumaca su evidentni već od prvih replika i dramskih situacija.

Bilo bi više nego poželjno da predstava "Ludi od ljubavi" doživi što više izvođenja, jer ovakva forma dramske produkcije može poslužiti kao dobar model za buduće slične (male) velike komade.

Šepardov svijet

Sem Šepard je rođen petog novembra 1943. godine u Ilinoisu, USA. Već sa devetnaest godina po nagovoru prijatelja (osnivača pozorišta Genesis na Brodveju) piše svoj prvi pozorišni komad, jednočinku pod nazivom "Kauboji", koja ubrzo zajedno sa njegovim drugim komadom doživljava premijeru u pomenutom pozorištu.

Poznat je po scenarijima za "Pariz Teksas" sa Vimom Vendersom, i "Ludi od ljubavi" sa Robertom Altmanom

To je bio početak izuzetno plodne četrdesetogodišnje pozorištne karijere Sema Šeparda. Za svoje komade Šepard je dobio desetak Obija (nagrada osnovana od strane časopisa "Village Voice" za posebna dostignuća na off i off-off Brodvej sceni), kao i Pulicerovu nagradu za dramu. Napisao je oko 45 dramskih tekstova.

Osim pozorišnih komada Šepard je napisao i dvije knjige proze. Posebno je zanimljiva "Motel Hronika" u kojoj je opisao svoje doživljavanje turneje Boba Dilana 1975. godine. Istovremeno sa karijerom dramskog pisca tekla je i njegova karijera scenariste.

Poznat je po scenarijima za "Pariz Teksas" sa Vimom Vendersom, i "Ludi od ljubavi" sa Robertom Altmanom. S vremena na vrijeme Šepard se bavi i glumom. Najznačajniji su mu filmovi "Nebeski dani" sa Ričard Girom, "Frensis" sa Džesikom Lang i "Ludi od ljubavi" sa Kim Bejsinger.

Bonus video: