"Riječi i reči" Gorana Danilovića u Gradskoj knjižari

"Bio sam dužan ovih 40 crtica, tj. pjesama koje zapisujem na staromodan način, ali provjereno", rekao je Danilović
232 pregleda 3 komentar(a)
Goran Danilović, Foto: Boris Pejović
Goran Danilović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.05.2012. 10:34h

Zbirka poezije "Riječi i reči", potpredsjednika Nove srpske demokratije Gorana Danilovića, promovisana je u 15. maja Gradskoj knjižari u Podgorici.

Danilović je "Vijestima" kazao da je od rane mladosti opčinjen stvaranjem, a da je ova zbirka pjesama bila obaveza prema prijateljima, njegovim najbližim, ali i prema sebi.

"Svi skupa vjerujemo da je ovo trebalo uraditi, prošao sam i 40 godina, tako da ako sad nije došla zrelost, neće nikada. Sve ovo što mi se desilo do sada kao čovjeku bila mi je inspiracija za moje pjesme. Ja sam neko ko je tražio svoj put, tražim taj put i u politici, ali i u poeziji čitajući je.

"U umjetnosti bilo koje vrste, treba pustiti da prođe vrijeme"

Svoj put sam tražio studirajući filozofiju, tražim ga čitajući literaturu, kao i u susretu sa prijateljima. Bio sam dužan ovih 40 crtica, tj. pjesama koje zapisujem na staromodan način, ali provjereno, slušajući unutrašnje osjećanje i vjerujući da neću pogriješiti", rekao je Danilović.

"Ono što sam imao da kažem, napisao sam"

Poeziju prepušta čitaocima i njihovom sudu, bez želje da je karakteriše, jer kako je kazao, to bi značilo da je uzalud pisao.

"U suštini, bilo bi dobro da prije nego zapišemo, malo i sačekamo"

"Ono što sam imao da kažem napisao sam u svojim pjesmama, i kada bih to pojašnjavao, nešto bih pokvario. U umjetnosti bilo koje vrste, treba pustiti da prođe vrijeme, ako se prerano zaključi, onda može biti i pogrešan zaključak", smatra Danilović.

Po njegovom mišljenju, danas je lakše pisati nego čitati, pa su mnogi pribjegli tome da je bolje da napišu prije nego pročitaju, zbog toga i "imamo problema sa hiperprodukcijom koja po pravilu nije dobra i kvalitetna".

"U suštini, bilo bi dobro da prije nego zapišemo, malo i sačekamo, i nadam se da sam ja dovoljno čekao", kazao je Danilović.

Pjesme pisane kao apostrofa

Profesor na Filozofskom fakultetu u Nikšiću Goran Radonjić je kazao da su Danilovićeve pjesme pisane kao apostrofa, odnosno stilska figura u kojoj se autor obraća nekome ili nečemu odsutnom ili neživom, kao živom.

"U Danilovićevoj poeziji se susrijećemo sa šuštim, malim, izdvojenim jezgrom svijeta", kazao je Vuković"

"Pjesnik u ovoj zbirci uspostavlja dijalog sa svijetom, obraća se ljudima, bićima, stvarima. Imenovanje u ovoj poeziji se određuje i kao smisao pojava. U tom kontekstu istakao bih dva momenta, prvi je kome se pjesnik obraća, a drugi je kako se vide te pojave kojima se pjesnik obraća" rekao je Radonjić.

Urednik zbirke Bećir Vuković je kazao da je na nekoliko načina čitao Danilovićeve pjesme.

"U Danilovićevoj poeziji se susrijećemo sa šuštim, malim, izdvojenim jezgrom svijeta", kazao je Vuković.

Promociji zbirke "Riječi i reči" prisustvovao je veliki broj ličnosti iz javnog i političkog života.

Knjigu su objavile izdavačke kuće "Nova knjiga" iz Podgorice i "Štampar Makarije" iz Beograda.

Bonus video: