U Sloveniji uhapšen i treći crnogorski državljanin

U petak su se u među više od 60 privedenih u Sloveniji našla i dva državljanina Crne Gore.
237 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.05.2012. 21:37h

U sklopu najopsežnije policijske akcije u Sloveniji u Kranju ujutru uhapšen je 35-godišnji državljanin Crne Gore, potvrđeno je “Vijestima” iz Ministarstva unutrašnjih poslova Slovenije.

“Treći uhapšeni državljanin Crne Gore ima stalni boravak u Francuskoj. Njegovo hapšenje je u vezi sa velikom policijskom akcijom koja je započeta u petak u okviru borbe protiv organizovanog kriminala, odnosno borbe protiv krijumčarenja droge i oružja”, potvrdio je “Vijestima” Boštjan Glavič iz Policijske uprave Kranja.

Bilans završene policijske akcije je zapljena više od 35 kilograma raznih vrsta droga, vrijednih oko pola miliona eura. Zaplijenjena je i veća količina oružja koje je kako pretpostavljaju u Sloveniji bila namijenjena terorističkim aktivnostima.

Iz policije u toj zemlji naveli su da su uhapšeni članovi dobro organizovanih kriminalnih grupacija koje su vršile distribuciju droge i oružja na teritoriji Zapadnog Balkana, Slovenije i zemalja Evropske unije. Pomoćnik direktora kriminalističke policije u Sloveniji Marjan Frank kazao je ranije da će se uporedo raditi i finansijska istraga. On je dodao da će biti zaplijenjena imovina osumnjičenih koja je kupljena od novca zarađenog na prodaji droge i oružja.

Ranije "pali" Šćekić i Kučević

U petak su se u među više od 60 privedenih u Sloveniji našla i dva državljanina Crne Gore. Jedan od njih je bio Miloš Šćekić (33) koji je uhapšen u gradu Skofja Loka, dok je drugi uhapšeni Smail Kučević (40) imao prebivalište u Ljubljani u Sloveniji.

Šćekić je bio vođa kriminalne grupe za alpsku pokrajinu Gorenjsko. On je, kako sumnja slovenačka policija, bio zadužen da rukovodi grupom od 30-ak osoba čiji je zadatak bio da krijumčare tovare skanka, koji je iz Albanije, preko Crne Gore, Hrvatske stizao u tu zemlju. Vjeruje se da je Šćekićeva grupa u pokrajini Gorenjsko imala "bunkere" gdje su skladištili skank, a potom krijumčarskim kanalima prebacivali drogu ka zemljama zapadne Evrope.

Kako saznaju "Vijesti", Šćekić se prije nekoliko godina povezivao i sa jednim pokušajem ubistva crnogorskog državljanina u Sloveniji. Inače, Šćekić se nalazi u evidenciji policije u Crnoj Gori koja je, prema podacima "Vijesti", imala podatke o njegovoj kriminalnoj djelatnosti ali i povezanosti sa ovdašnjim kriminalcima.

Kako tvrde iz slovenačke policije, ova grupa je bila prilično nasilna, i "dužnicima" nije praštala.

I ljubljanski dio ove grupe je predvodio Smail Kučević, 40-gođišnji građanin Crne Gore, sa prijavom boravka u Ljubljani, koji je uhapšen dok je bio u jednom od restorana u tom gradu. Njegova grupa bavila se švercom kokaina i hašiša. Početkom ove godine sumnja se da su organizovali krijumčarenje 4,1 kilogram kokaina iz Holandije u Italiju. Pored toga sumnja se da su i prošle godine određenu količinu kokaina i hašiša prošvercovali iz Španije, Bosne i Hercegovine i Holandije.

Opširnije u štampanom izdanju za 16. maj

Galerija

Bonus video: