Vuković se zaduživao preko mjere, a trošio bez kontrole

Za zloupotrebu službenog položaja prijavom je obuhvaćen i Mustafa Klepo, koji je za vrijeme mandata Vukovića bio sekretar Sekretarijata za finansije
87 pregleda 29 komentar(a)
Filip Vuković, Foto: Goran Malidžan
Filip Vuković, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 16.05.2012. 10:33h

Opština Pljevlja, Služba za unutrašnju reviziju podnijela je krivičnu prijavu protiv bivšeg gradonačelnika Pljevalja i predsjednika Opštinskog odbora DPS-a u tom gradu Filipa Vukovića zbog krivičnih djela zloupotreba službenog položaja i nesavjesnog rada u službi.

Za ista krivična djela istom prijavom obuhvaćen je i Mustafa Klepo, koji je za vrijeme mandata Vukovića bio sekretar Sekretarijata za finansije.

U krivičnoj prijavi je navedeno da su Vuković i Klepo postupali protivzakonito prilikom raspolaganja budžetom Opštine Pljevlja, čime su počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja iz člana 416 KZCG i krivično djelo nesavjestan rad u službi iz člana 417 KZCG.

U obrazloženju prijave koju je potpisao šef službe za unutrašnju reviziju Boško Bjeković, navodi se da je prilikom kontrole budžetskog poslovanja u periodu od 1. januara do 28. septembra prošle godine revizorska kuća Reviko iz Podgorice utvrdila više slučajeva kršenja zakona o budžetu i Zakona o finansiranju lokalne samouprave.

„Ukupno zaduženje višestruko premašuje dozvoljeno Zakonom o finansiranju lokalne slamouprave član 64 i za koje je potrebna prethodna saglasnost Vlade, koja nije pribavljena. Za podignute kredite kod Hipo-Alpe-Adrija banke u iznosu od 2,2 miliona eura, ne postoji odluka Skupštine opštine koja je neophodna, čime je prekršen Zakon o finansiranju lokalne samouprave, član 63“, navodi se u obrazloženju krivične prijave.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: