Književnik Sreten Asanović neće u CANU

Skupština CANU je za svoje vanredne članove izabrala Asanovića, biologa Vukića Pulevića i istoričara Šerba Rastodera
3 komentar(a)
Ažurirano: 15.05.2012. 12:23h

Književnik Sreten Asanović zatražio je da bude brisan iz članstva Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU), smatrajući da je njegov izbor u državnu akademiju nije urađen prema zakonu.

Crnogorski parlament nedavno je usvojio Zakon o CANU, kojim se ukida Dukljanska akadamija nauka i umjetnosti (DANU), čiji članovi, prema određenoj proceduri, mogu postati članovi nacionalne akademije.

Skupština CANU je za svoje vanredne članove izabrala Asanovića, biologa Vukića Pulevića i istoričara Šerba Rastodera, dok su književnik Mirko Kovač i slikar Dimitrije Popović izabrani za inostrane.

CANU nije primila u članstvo 22 bivših članova DANU.

Asanović je kazao agencije MINA da je nevažeća odluku CANU da verifikuje njegov mandat za članstvo u toj instituciji, jer to, kako je naveo, nije učinjeno po Zakonu.

"Pošto CANU nije uvažila, niti postupila po Zakonu, što je na žalost u našoj državi nerijetka praksa, da se zakoni donose a ne primjenjuju – moj jučerašnji izbor smatram nevažećim i zahtijevam da budem brisan iz članstva CANU", kazao je on.

Ministarstvo nauke 30. aprila stavilo je van snage pravilnik o postupku verifikacije članova DANU za članstvo u CANU, zbog njegove neusklađenosti sa zakonom o toj instituciji.

Predsjedništvo DANU je saopštilo da ignoriše odluke Skupštine CANU, smatrajući da su nelegitimne.

Šerbo Rastoder je kazao da će se, u vezi verifikacije njegovog članstva u CANU, ponašati onako kako bude odluka njegove izvorne akademije.

Bonus video: