"Sin” nagrađen u Bugarskoj

Predstava Kraljevskog pozorišta ostavila je dobre utiske na 29. Festivalu malih teatarskih formi
0 komentar(a)
Predstava Sin, Foto: Kraljevsko pozorište Zetski dom
Predstava Sin, Foto: Kraljevsko pozorište Zetski dom
Ažurirano: 25.05.2018. 08:02h

Kraljevsko pozorište Zetski dom nagrađeno je za predstavu „Sin“ na 29. Festivalu malih teatarskih formi u organizaciji Nove evropske teatarske akcije - NETA (New Europian Theatre Action) u bugarskom gradu Vraca, koji ima zavidnu pozorišnu tradiciju. Predstavu je po tekstu Mirjane Medojević režirao Mirko Radonjić, a snažan utisak ostavili su i na javnost i na žiri u Bugarskoj.

U obrazloženju odluke navodi se da je “Kraljevsko pozorište Zetski dom dobilo nagradu za postavku savremene socijalno- istorijske dramaturgije predstave Sin“. Predstavu je prokomentarisala i proslavljena makedonska glumica Joana Popovska.

“Stariji ljudi ovdje znaju šta se desilo u Jugoslaviji, a ova predstava je tačno dočarala kako je to bilo. Uspjeli ste, ja volim ovakav teatar. Ovdje je visok umjetnički standard, vaša je predstava izvanredna i publika je, bez obzira na jezičku barijeru, razumjela komad. Vi to radite na jedan suptilan, moderan način“, izjavila je Popovska.

U predstavi glume Srđan Grahovac, Marija Đukić i Omar Bajramspahić.

Na festivalu, koji dodjeljuje specijalne nagrade u periodu od 16. do 20. maja izvedeno je 15 predstava iz Bugarske, Rumunije, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, a nagrađeno ih je osam. NETA je, kao mreža međunarodnih festivala, nastala novembra 2001. godine, a važi za jednu od najvećih u Evropi. Prvi festival NETA bio je organizovan u Podgorici 2006. godine, u Crnogorskom narodnom pozorištu.

Bonus video: