kuda plovi ovaj brod

Pomorci krijumčare drogu: Policija prati 20 narko klanova

Prvi operativac crnogorske policije za borbu protiv trgovine narkotika kaže da se ne može reći da u Crnoj Gori postoji „pomorska mafija“
89 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 15.05.2012. 07:17h

Rukovodilac Odsjeka za borbu protiv droge i krijumčarenja Miodrag Laković tvrdi da u Crnoj Gori djeluje oko 20 kriminalnih grupa koje su aktivne u krijumčarenju i uličnoj odistribuciji narkotika.

On kaže da na crnogorskoj teritoriji ne postoje kriminalne grupe organizovane na principu mafijaškog tipa, a koje vrše krivična djela u vezi sa opojnim drogama.

"Crnogorska i policija Njemačke, Španije i država regiona, u saradnji sa drugim agencijama međukojima su i američka DEA i britanska SOCA kao i u saradnji sa našim drugim nadležnim organizacijama, u deset akcija (od kojih su osam međunarodne, a dvije samostalne) u prethodnom periodu lišili su slobode , odnosno procesuirali ukupno 134 lica, zbog osnovane sumnje da su počinila krivična djela u vezi sa opojnim drogama. U deset policijskih operacija i akcija na teritoriji više država zaplijenjeno je ukupno preko 406 kilograma kokaina,1.025 kilograma skanka i veža količina heroina", rekao je Laković u razgovoru za „Dan“.

"Podaci kojima raspolažemo ukazuju na to da u Kotoru i, kao i nekim drugim gradovima postoje lica i kriminalne grupe uključene uvršenje ovih krivičnih djela van Crne Gore", kazao je on.

Prvi operativac crnogorske policije za borbu protiv trgovine narkotika kaže da se ne može reći da u Crnoj Gori postoji „pomorska mafija“.

"Tačno je da je jedan broj pomoraca otkriven i procesuiran zbog krijumčarenja narkotika, kao i da postoji određeni broj lica koja angažuju pomorce radi krijumčarenja kokaina, koristeći njihovo radno mjesto na prekookeanskim brodovima. Ipak, ne možemo reći da u Crnoj Gori postoji tzv. pomorska mafija", kazao je Laković.