PROMOCIJA U ZAGREBU

"Živjeti na kraju vremena"- nova knjiga Slavoja Žižeka

"Živjeti na kraju vremena" naslov je nove knjige Slavoja Žižeka, čije je hrvatsko izdanje predstavljeno večeras u Zagrebu, a u kojoj poznati slovenački filozof pokazuje kako sadašnji oblik kapitalizma nije održiv
124 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.05.2012. 19:57h

Neodrživost kapitalizma Žižek u svojoj novoj knjizi argumentuje jačanjem "četiri jahača Apokalipse" - ekološke krize, neravnoteže u ekonomskom sistemu, posljedicama biogenetičke revolucije i eksplozivnim rastom društvenih podjela. Žižek upozorava da je svakoga dana sve jasnije da se globalni kapitalistički sistem približava apokaliptičnoj nultoj tački.

Kroz pet poglavlja autor razvija tezu o pet stanja suočavanja s krizom Zapadne civilizacije i potrošačke ideologije - poricanje, bijes, cjenkanje, depresija i prihvatanje, ali i zaključuje da to "neće biti kraj svijeta, već samo kraj svijeta koji poznajemo".

"Apokalipsa nije samo katastrofa, to je nulta tačka u kojoj se stvari pokazuju onakvima kakve jesu, ujedno to je prilika za redefinisanje i novi početak", istakao je Žižek večeras na promociji svoje nove knjige koja je, u sklopu petog "Subversive Festivala", gotovo ispunila zagrebački bioskop "Europa", potvrđujući veliku popularnost koju slovenački filozof uživa u Hrvatskoj.

Novi početak autor veže uz ideju komunizma, ali ne u smislu režima 20. vijeka, već u realizaciji emancipatorskih komunističkih ideja koje potiču još iz antičkih vremena. Ovo je borbena knjiga, jer poziva na pobunu koja, bez obzira na ishod, uvijek sadrži obrise uspjeha, ističe Žižek.

Hrvatsko izdanje knjige, u prevodu Srećka Horvata, objavila je izdavačka kuća Fraktura.

Slavoj Žižek, filozof, sociolog, kulturni kritičar i psihoanalitičar, rođen je u Ljubljani 1949. Doktorirao je na Ljubljanskom univerzitetu 1981., a drugi doktorat odbranio je u Parizu na Univerzitetu Pariz VIII.

Danas Žižek važi za jednog od najcjenjenijih i najpopularnijih filozofa, a često ga nazivaju i najopasnijim filozofom Zapada. Autor je više od pedeset knjiga prevedenih na više od dvadeset svjetskih jezika.