“Kveč”, u režiji Lidije Dedović, premijerno u CNP-u

Dedović je kazala da po njenom mišljenju ovaj tekst sada ima drugačiju i dublju komunikaciju od one koju je imao kada je nastao
132 pregleda 1 komentar(a)
Kveč, CNP pres, Foto: Vesko Belojević
Kveč, CNP pres, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 14.05.2012. 16:16h

Američki pozorišni komad o tjeskobi i napetosti, "Kveč" po tekstu Stivena Berkofa, u režiji Lidije Dedović, posljednja je ovosezonska premijera u Cnrogorskom narodnom pozorištu, koja će biti izvedena u srijedu na Velikoj sceni u 20 sati.

U novom komadu Lidije Dedović uloge tumače Dušan Kovačević, Srđan Grahovca, Zoran Vujović, Smiljana Martinović, i Gorana Marković. Scenografiju je osmislila Petra Veber, kostime Mateja Benedeti, muziku je komponovao Aleksandar Radunović Popaj, prevod potpisuje Jelena Stanovnik, a izvršnu produkciju Adrijana Maliković.

Govoreći o novoj režiji Dedović je kazala da po njenom mišljenju ovaj tekst sada ima drugačiju i dublju komunikaciju od one koju je imao kada je nastao.

Glumac Dušan Kovačević je kazao da se Lidija Dedović pokazala kao brižna osoba i da je kod glumaca probudila suštinu o kojoj nijesu rauzmišljali ranije

"Pisac je koristio jednu formu za pisanje ovog komada, a ona razlikuje priču koju ljudi zaista žive i misle iznutra, od onoga što izlazi izvana. U ovom slučaju radi se o vrlo različitim karakterima, sa posebnim sudbinama, željama ili već nerealizovanim strastima, seksualnim opredjeljenjima, problemima", objasnila je Dedović.

Repertoar nacionalnog teatra fokusiran na crnogorske autore

Direktor Crnogorskog narodnog pozorišta Janko Ljumović podsjetio je da je posljednjih godina repertoar nacionalnog teatra bio dosta fokusiran na crnogorske autore.

" U pravom trenutku je na repertoaru predstava koja pripada evropskoj savremenoj drami. Odrednica da je ovo Berkofov prvi američki komad jeste važna, čak ideološka napomena. Ta priča o kapitalizmu je zapravo priča o suočavanju – ko će se bolje suočiti sa tom pričom nego ko baš živi u tom kapitalizmu… U posljednje vrijeme čujemo dosta informacija koje proizvode strah, ali se malo ko pita šta je sa strahovima nas samih i koja je relacija između tih globalnih ekonomskih strahova i naših ličnih, životnih strahova. Pretpostavljam da će neko zbog svojih strahova možda htjeti da izađe sa premijere, ali to je poželjna reakcija", kazao je Ljumović, ističući da ovakvi projekti pojačavaju nelagodu.

Stiven Berkof je jedan od najsvestranijih pozorišnjih stvaralaca savremene Velike Britanije - glumac, reditelj, dramaturg, memoarista

Srđan Grahovac je kazao da je tek prije nekoliko dana shvatio gdje igra i kakva je to scenografija autoputeva i automobila koji jure, kao i da je saznao da se priča tiče strahova i tjeskobe koje svi nosimo u sebi. Glumac Zoran Vujović istakao je da je kroz predstavu naučio da ne treba ništa potiskivati u životu.

Scenografkinja Petra Veber je kazala da je autoput uvijek neki wayout u životu, a da su reklame pokazatelj kapitalizma u kojem živimo.

Kompozitor Aleksandar Radunović Popaj je kazao da mu je u toku rada na ovoj predstavi izašla bubuljica da je dobio neku kožnu bolest, a da su izbori koje pravi Lidija Dedović uvijek interesantni.

O Stivenu Berkofu

Stiven Berkof rođen je u Londonu 1937. On je jedan od najsvestranijih pozorišnjih stvaralaca savremene Velike Britanije - glumac, reditelj, dramaturg, memoarista... Dramu i pantomimu je studirao u Londonu i Parizu. Prije nego je 1968. godine oformio “The London Theatre Group” (LTG), nastupao je sa pozorišnim kompanijama.

Prva profesionalna predstava LTG-a bila je “U kažnjeničkoj Koloniji”, adaptacija Kafkine pripovijetke. Berkofov prvi originalni pozorišni komad “Istok” izvela je LTG na Festivalu u Edinburgu 1975. godine.

Pored komada “Kveč”, drugi značajni pozorišni komadi Stivena Berkofa su i “Zapad”, “Akapulko”, “Grk”, “Harijev Božić”, “Ručak”, itd... Režirao je Šekspirove “Hamleta”, “Megbet i “Salomu” Oskara Vajlda.

Bonus video: