Crnogorski reditelj Momir Matović nagrađen u Los Anđelesu

Prema obrazloženju žirija Matovićeva slika je “divno uhvatila duh prolaženja u jednom nenadoknadivom trenu njegovog nezaboravnog dokumentarca “Opstajanje... duh... dah...“
197 pregleda 0 komentar(a)
Momir Matović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Momir Matović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 13.05.2012. 14:47h

Crnogorski reditelj Momir Matović dobtinik je nagrade za najbolju fotografiju u kategoriji dokumentarnog filma na 7. filmskom festivalu Jugoistočne Evrope.

Prema obrazloženju žirija Matovićeva slika je “divno uhvatila duh prolaženja u jednom nenadoknadivom trenu njegovog nezaboravnog dokumentarca “Opstajanje... duh... dah...“.

Festival filmova Jugositočne Evrope je održan u “Bridges Theater” u Los Anđelesu, a nagrade su otišle u crnogorske, turske, bugarske, slovačke, hrvatske, slovenačke, mađarske i srpske ruke.

Sedamnaest ljudi iz filmske industrije činilo je žiri, koji tradicionalno jednoglasno dodjeljuje različitim filmovima nagrade po kojima je festival poznat. Mlada bugarsko-američka rediteljka Kristina Nikolova osvojila je nagradu za najbolji debitantski igrani film za “Faith, love and whiskey”.

Nagradom za najbolji dokumentarni film okitila se Hrvatica Vlatka Vorkapić, dok je srpski reditelj Milan Miletić osvojio nagradu za najbolji kratki dokumentarac.

Pobjednik ovogodišnjeg SEE Festa po mišljenju publike bio je rumunski “Hello? How are you?”, romantična komedija u režiji Aleksandru Maftei koja je pokazala drugo lice Rumunije i Jugoistočne Evrope.

Bonus video: