Više fluora - spas za zube

Pranje i masiranje vaših zuba pastom sa visokom dozom fluora povećava zaštitu zuba od karijesa za nevjerovatnih 400 %
134 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 13.05.2012. 09:23h

Da li biste željeli zube bez kvara? Ovakvo jedno pitanje može biti samo retoričko, jer ne sumnjam da će svi koji ga pročitaju odgovoriti sa „da“.

Kako pokazuje novo istraživanje, rađeno u Švedskoj, pranje i masiranje vaših zuba pastom sa visokom dozom fluora povećava zaštitu zuba od karijesa za nevjerovatnih 400 %.

Prije osam godina u Švedskoj je predstavljena nova pasta za zube, koja sadrži tri puta veću dozu fluora od uobičajenih pasta. Ova pasta je bila namijenjena populaciji koja ima povećani rizik od nastanka karijesa zuba.

Istraživači sa Univerziteta u Geteburgu su tek skoro prvi put radili naučnu procjenu uticaja ovih pasta na zdravlje zuba. U studiji, u kojoj je učestvovalo 16 ispitanika, korišćene su različite tehnike kao i paste sa normalnom i vosokom dozom fluora u sebi. Istraživanje, koje je objavljeno u Acta Odontologica Scandinavica, pokazalo je da ispitanici koji su zube prali tri puta dnevno, i to sa pastom sa visokom dozom fluora, imaju 4 puta bolju zaštitu od karijesa od onih koji su to radili dva puta dnevno i sa pastom normalne doze fluora.

Naučnici ukazuju na to da je veoma bitna i treća „doza“ fluora koja se nanosi na zub. Ona se može uraditi i jednostavnom masažom zuba sa pastom visoke koncentracije fluora. Ova metoda masaže pokazala se isto efikasnom kao i normalno pranje zuba.

Masaža se može uraditi, recimo, nakon ručka. Ona predstavlja dodatno „pranje“ zuba, a ne zamjenu za jutarnje ili večernje pranje.

Kako izbjeći karijes?

Uopšte govoreći, upotreba pasta sa fluorom je igrala i igra veliku ulogu u zaštiti zuba od karijesa.

Ova tvrdnja je potkrijepljena velikim brojem naučnih radova i dokaza da upotreba ovih pasta na dnevnom nivou igra veliku ulogu u prevenciji karijesa.

Istraživači su dali i četiri savjeta svima koji žele da izbjegnu pojavu karijesa, a to su:

  • perite zube barem dva puta dnevno (poslije doručka i prije odlaska u krevet)
  • ukoliko je potrebno perite ili masirajte zube i treći put
  • ukoliko vam se karijes lako i često stvara koristite paste sa većim procentom fluora (>1450 ppm)
  • izbjegavajte ispiranje usta vodom tokom pranja zuba

(www.mojstomatolog.net)

Galerija

Bonus video: