"ATAK i Dalijeva trasa" večeras u podgoričkom Muzeju

Večerašnji program sadrži pozorišni segment, video rad, i video intervju sa ekskluzivnom ličnošću. Program počinje u u 20 sati
0 komentar(a)
Dali news, Foto: Facebook/NVO ATAK
Dali news, Foto: Facebook/NVO ATAK
Ažurirano: 12.05.2012. 11:37h

NVO ATAK, predstaviće se večeras u okviru manifestacije "Božanstveni svjetovi Salvadora Dalija" programom "ATAK i Dalijeva trasa" koji sadrži pozorišni segment, video rad, i video intervju sa ekskluzivnom ličnošću. Program će biti održan večeras sa početkom u 20 sati u holu JU Muzeji i galerije Podgorice.

U pozorišnom segmentu će učestvovati glumci Ana Vujošević i Dejan Ivanić. Radi se o kratkoj pozorišnoj formi čiji je tekst po Daliju i Jonesku, odabrao Vasko Raičević. Video rad je rješenje Vladimira Vučinića.

"ATAK" je uoči svog aktivnog programa objavila dva specijalna print izdanja "ATAK Dali news" koji su uredili Dragana Tripković, Tijana Todorović, Jelena Janković, Mirjana Velimirović-Lekić, Ana Vujošević, Vasko Raičević i Stefan Bošković. Dizajn novine su uradili Tijana Todorović i Luka Bošković, a list je štampan u štampariji ’’Daily press Vijesti’’.

NVO ATAK je najavio aktivni program, kao treće umjetničko predstavljanje u sklopu velike Dalijeve izložbe koja sadrži 206 grafika iz ciklusa Biblia sacra i Božanstvena komedija, ilustracije za knjige i markice italijenske vlade.

Manofestacija Božanstveni svjetovi traje do 1. juna, do kada će biti izloženi radovi velikog umjetnika. Prema konceptu, svake subote se održava jedan umjetnički program. Prvi je osmislila rediteljka Ana Vukotić sa studentima UDG pod nazivom "Dva sna za Andaluzijskog psa", u okviru kojeg je govoreno o filmovima na kojima je Dali sarađivao sa Bunjuelom i Voltom Diznijem ("Andaluzijski" pas i "Destino"). Naredne subote se predstavila Jelena Nelević svojevrsnim poetskim teatrom "Nosorog u paklu" koji je bio posvećen poeziji nadrealista i tom umjetnickom pokretu. Za narednu subotu perfomrans ’Moja slava nadrealiste neće vrijeđeti ništa dok nadrealizam ne uključim u tradiciju’’. Finale manifestacije, 26. maja obilježiće program ‘’Salvador Dali i vizuelne komunikacije 21. vijeka’’ u organizaciji Atlas fondacije i Fakulteta vizuelnih umjetnosti.

Aktivni program, kao treći segment u okviru izložbe "Božanstven svjetovi Salvadora Dalija" je osmislio kolektiv NVO ’’ATAK’’.

Organizator konceptualne manifestacije je kompanija Analytica Consulting Podgorica, u saradnji sa slovenačkom galerijom Deva Puri. Kustos postavke je Petrica Duletić, istoričarka umjetnosti.

Bonus video: