Bipolarni poremećaj najvjerovatnije počinje u adolescenciji

"Uobičajeno se mislilo da manija počinje u 20-im ili 30-im godinama života", kaže Ketlin Merikangas, šefica istraživačkog projekta
159 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.05.2012. 08:18h

Manično-depresivni poremećaj najvjerovatnije počinje već u adolescenciji, a ne nešto kasnije kako se do sada vjerovalo, pokazalo je jedno istraživanje objavljeno u časopisu "Archives od General Psychiatry".

Broj tinejdžera koji pate od maničnog poremećaja, koji je glavno obilježje bipolarnog poremećaja, otprilike odgovara broju odraslih osoba koje pate od tog poremećaja raspoloženja, što sugeriše da se kod mnogih osoba bolest razvija već u adolescenciji, utvrdili su naučnici sa američkog Nacionalnog instituta za mentalno zdravlje.

"Uobičajeno se mislilo da manija počinje u 20-im ili 30-im godinama života", kaže Ketlin Merikangas, šefica istraživačkog projekta.

"Mislim da je važno da ljudi shvate da od manije mogu da pate i adolescenti", dodala je ona.

Istraživanje je obuhvatilo više od 10.000 tinejdžera i naučnici su utvrdili da 2,5 odsto njih ispunjava kriterijume za postavljanje te dijagnoze, dok je 2,2 odsto imalo simptome manično-depresivnog poremećaja u posljednjih godinu dana.

"Mislim da naše istraživanje sugeriše da je bipolarni poremećaj puno češći među adolescentima nego što su ranija istraživanja pokazivala u posljednjih 12 mjeseci", kazala je Merikangas

Prema podacima Nacionalnog instituta za mentalno zdravlje, 2,6 odsto odraslih Amerikanaca u proteklih godinu dana je takođe imalo simptome bipolarnog poremećaja.

Istraživanje je pokazalo i da je u godini koja je prethodila istraživanju 1,3 odsto tinejdžera patilo od simptoma manije, a 5,7 odsto od depresije.

"Mislim da naše istraživanje sugeriše da je bipolarni poremećaj puno češći među adolescentima nego što su ranija istraživanja pokazivala u posljednjih 12 mjeseci", zaključila je Merikangas.

Galerija

Bonus video: